Een betonsteen die CO2 uit de lucht haalt, de grond bemest en de waterafvoer regelt. Betonfabriekant Excluton maakt betontegels uit olivijn, het meest voorkomende gesteente op aarde.

Het bedrijf uit Nieuwegein gebruikt olivijn als toevoeging voor bestrating en heeft op het concept een patent aangevraagd, schrijft Duurzaambedrijfsleven.nl. De betontegels bestaan deels uit gerecyclede bouwmaterialen, en de gesteenten olivijn en anorthosiet.

Sinds 2008 is ongeveer 28 miljoen euro geïnvesteerd in de verduurzaming van de onderneming. Excluton nam de hele productieketen onder handen. Daarvoor kreeg het concern de eerste cradle-to-cradle-certificering voor duurzame bestrating. De tegels liggen onder meer bij het Fokker Logistics Park.

“De draai naar duurzaamheid is een bron van innovatie”, zegt directielid Dolf le Conge Kleyn in een interview met het Financieele Dagblad. “Het dwingt je om na te denken over alle aspecten van het bedrijf, van de ICT tot de verlichting.” De grondstoffen voor bestrating zijn voor 28 procent van gerecyclde herkomst. Dat moet op termijn toenemen naar 80 procent.

CO2-vanger

Olivijn kent meer toepassingen in de bouw. Het magnesiumijzersilicaat, dat het mineraal zijn bekende felgroene kleur geeft, zorgt voor vermindering van CO2 in de lucht. Het gesteente reageert met CO2 en water en zet dit om in kwarts, calciet en magnesiet. In poedervorm verloopt de reactie vrij snel, waardoor het toepasbaar is bouwmaterialen.

In Amsterdam is olivijn als eerste toegepast in dakbedekking door het Noord-Hollandse bedrijf Topdak. Wetenschappers hebben toepassing van grote hoeveelheden olivijn geopperd als mogelijkheid om klimaatverandering tegen te gaan.

Wegenbouw

Anorthosiet, ook bekend als Reflexing White, wordt gewonnen in Noorwegen en toegepast in wegenbouw. Het materiaal heeft de eigenschap goed licht te reflecteren. Daarmee is een besparing op het energieverbruik voor verlichting tot 47 procent te realiseren.

Excluton zegt tegenover het FD dat Nederland nog achterblijft met duurzame bouw. Opdrachtgevers in België, Luxemburg en het Ruhrgebied weten het bedrijf wel te vinden.

Lees ook op Duurzaambedrijfsleven.nl

'Banken duurzamer, maar blijven schimmig over investeringen'

Deze startup helpt bedrijven voedselverspilling te verminderen

De maand waarin de Nederlandse CO2-uitstoot wereldnieuws was

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl