Nederlandse banken zijn “terughoudend” als het gaat om spaarders rente te laten betalen over hun spaargeld.
Dat constateerde directeur Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag op een persbijeenkomst over de financiële sector.
Volgens de toezichthouder had de spaarrente nu al negatief kunnen zijn, als een vergelijking wordt getrokken met de rentetarieven die tegenwoordig bijvoorbeeld op de zakelijke markt worden gehanteerd. Dat dit nog niet is gebeurd komt volgens Sijbrand omdat banken een negatieve spaarrente toch nog een vreemd idee vinden.
Voorspellingen over de ontwikkeling van de spaarrente kan de DNB-directeur niet doen. Hij merkt wel dat er elders in Europa al enkele aanbieders zijn die de gok hebben gewaagd en uitproberen hoe klanten op zo’n negatieve spaarrente reageren. Dit is in Nederland nog niet gebeurd. Hier heeft Triodos Bank zijn spaarrente vorige maand wel tot nul teruggebracht.
Rentetarieven
De lage rente in Europa heeft vooral te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft de afgelopen jaren flink gesleuteld aan zijn rentetarieven om de economische groei aan te jagen. De lage rente heeft het verdienmodel van banken wel flink onder druk gezet, maar volgens DNB hebben de grote banken in Nederland zich hiertegen goed te weer kunnen stellen.
Onderzoek van DNB wijst wel uit dat de ruimte om de winst op peil te houden afneemt. Afgelopen tijd hebben de banken nog kunnen profiteren van vette rentemarges op hypotheken die jaren terug rentevast zijn afgesloten. Dat voordeel valt echter weg wanneer die oude hypotheekportefeuilles vervangen worden.