De Nederlandse bel-app RingCredible groeit razendsnel en heeft al meer dan 1 miljoen gebruikers. Topman Hans Osnabrugge koos bewust voor uitbreiding naar Canada en niet voor Silicon Valley. “Daar is het alles of niets.”
Ineens gaat het rap met RingCredible. Twee jaar geleden was het bedrijfje van de Nederlandse ondernemer Hans Osnabrugge op sterven na dood. De bel-app had te weinig gebruikers.
Maar Osnabrugge wilde nog een laatste poging wagen, omdat hij geloofde in het concept. En verhip, nu lukt het wel. RingCredible zag het aantal gebruikers in januari verdubbelen en heeft er inmiddels meer dan 1 miljoen wereldwijd.
Wat is RingCredible?
RingCredible probeert met bellen te doen wat WhatsApp deed met sms. Met de dienst kun je goedkoop via internet bellen naar andere landen. Dat gaat met behulp van een app voor Android en iOS, die op zowel smartphones als tablets werkt.
Het verschil met bijvoorbeeld Skype en Viber is dat de ander niet online hoeft te zijn. Jij pleegt met RingCredible een normaal telefoontje, alleen gaat dat belletje niet via de telefoonmasten maar via internet naar de server van RingCredible. Die is direct gekoppeld aan de telecomnetwerken van British Telecom en KPN.
Met Skype en Viber is het ook mogelijk om naar vaste en mobiele nummers te bellen, maar RingCredible is over het algemeen goedkoper. Zo kun je voor 1 eurocent per minuut bellen naar een mobiel of vast nummer in de VS. Daarbij maakt het niet uit vanuit welk land je belt, zolang je maar een internetverbinding hebt. Ter vergelijking: mobiel bellen naar de VS vanuit Nederland kost bij Vodafone 56 eurocent per minuut met een abonnement.
Online bellen
RingCredible is in 2010 opgericht door Osnabrugge, die tot 2005 werkzaam was als bankier bij Rabobank Amstel & Vecht. Daarna stond hij ruim vijf jaar op de loonlijst bij vermogensbeheerder Schretlen & Co, een dochter van Rabo.
Het idee voor de bel-app kwam hij bij toeval op het spoor. “Iemand in mijn omgeving zei: ‘Weet je wel dat er gewoon oplossingen zijn om voor een paar cent te bellen als je maar online bent?’” Het leek Osnabrugge een gat in de markt, omdat dat ver beneden de tarieven lag die Skype op dat moment hanteerde. Hij zocht toen al naar een manier om weg te komen uit de bankenwereld. Ondernemen leek hem wel iets.
Osnabrugge ging op zoek naar financiers, die met zijn achtergrond bij een vermogensbeheerder relatief makkelijk te vinden waren. Hij richtte in 2010 investeringsmaatschappij Brooklyn Ventures op met drie partners. Het eerste project was RingCredible.
Vallen en opstaan
Hoewel de bel-app nu razend populair is, kwam het succes niet zomaar aanwaaien. RingCredible richtte zich aanvankelijk op de zakelijke markt. Maar in 2010 liep iedereen in de zakelijke wereld nog rond met een BlackBerry of Nokia. Daar draaiden geen apps op zoals we die nu kennen.
Een jaar later probeerde Osnabrugge het op de consumentenmarkt onder de naam Jugo. Ook dat werd geen succes. De naam zei mensen niks en bijvoorbeeld het aanmelden kon alleen via de website, niet via de app.
Hans Osnabrugge.
Na twee jaar proberen en weinig gebruikers, was het geld op. Toch wilde Osnabrugge niet van opgeven weten. “Ik heb de investeerders nog één keer gevraagd om 10 duizend euro in te leggen”, zegt hij tegenover Z24.
Er kwam een simpelere versie van de app, zonder chatfunctie, waarmee je maar één ding kon: bellen. En dat werkte. Maart vorig jaar ging het balletje in Nederland rollen, daarna volgde met name Noord-Amerika.
De omzet is in 2013 vervijfentwintigvoudigd. Het bedrijf heeft in 60 landen inmiddels betalende klanten.
Nieuwe stap: Canada
Eind december kondigde RingCredible aan uit te breiden naar Canada. Het tekende een overeenkomst met het bedrijf Contac, dat de app gaat verspreiden in het Noord-Amerikaanse land. Bij het Mywurld-platform van Contac zijn alle grote Canadese reisagenten aangesloten. Ook komt er een kantoor in Vancouver.
Osnabrugge zegt onder meer voor Canada te hebben gekozen, omdat veel inwoners smartphones en tablets gebruiken. Ook is bellen binnen Canada relatief duur. Een telefoontje van Vancouver naar Toronto kost zo’n 30 cent per minuut, aldus de ondernemer. Daarnaast heeft de helft van de Canadezen familie in het buitenland, dus wordt er veel internationaal gebeld.
Deze factoren maken Canada bij uitstek geschikt als tweede thuismarkt voor RingCredible.
Niet naar Silicon Valley
Osnabrugge zegt expres niet naar techwalhalla Silicon Valley te gaan. “Daar vind je vaak echte techbedrijven, die unieke dingen maken. Bij ons gaat het er meer om de bestaande technologie te optimaliseren en simpel aan te bieden aan het publiek. Het is een marketingspel en geen techniekspel.”
Bovendien betekent geld ophalen in Silicon Valley dat je in een malle molen belandt. “Je mag een half miljoen dollar opmaken in zes maanden. Vervolgens ben je miljarden waard of niks. Het is alles of niets.” RingCredible pakt het nu gefaseerd aan. “Dat werkt beter met Europese en Nederlandse investeerders.”
2 miljoen euro ophalen
Nu RingCredible in een stroomversnelling is beland, wil Osnabrugge 2 miljoen euro ophalen bij private financiers om verder te groeien. Hij is op dit moment in gesprek met zes à zeven durfinvesteerders. “Een kapitaalinjectie geeft een slinger aan het vliegwiel voor groei. Het is nu tijd om echt door te breken.”
Nog dit jaar moet RingCredible bij de top drie bel-apps ter wereld horen. Osnabrugge wil eerst de consumentenmarkt veroveren en van daaruit de zakelijke markt op. “De connecties van Contac helpen daar enorm bij.”
Osnabrugge maakt zich geen zorgen om de concurrentie met bijvoorbeeld Skype, dat meer dan 300 miljoen gebruikers heeft. “Wij doen één ding, Skype is heel complex.” Osnabrugge wijst er op dat apps die maar één functie hebben, zoals WhatsApp, nieuwsapps en e-mail, succesvol zijn gebleken.
“Iedereen heeft in de afgelopen vijf jaar het Skype-model gekopieerd”, aldus Osnabrugge. “De komende twee à drie jaar zul je zien dat anderen ons simpele model kopiëren. Wij moeten zorgen dat wij voor die tijd bij de meest gebruikte apps horen.”
Lees ook
Online startup koopt scheermesjesfabriek van 93 jaar oud
Deze Europese startups zijn 1 miljard dollar waard
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl