Nederlanders die ook de Amerikaanse nationaliteit bezitten kunnen vanaf 1 januari 2017 afgestoten worden door hun bank als ze het moeilijk verkrijgbare social securitynumber (SSN) niet kunnen opgeven, meldt Het Parool.
“De procedure om bij Amerikaanse instanties de benodigde papieren te verzamelen duurt lang. Ambtelijke molens draaien langzaam”, zegt de 56-jarige Daan Durlacher uit Amsterdam-Zuid, één van de gedupeerden in de krant.
Als de bank afscheid van de Nederlandse Amerikanen neemt is het voor hen uiterst lastig een andere Europese bank te vinden die hen accepteert na zo’n royement. Het leven wordt dan erg compliceerd, want dat betekent het einde van alle betaalmogelijkheden en ook salaris ontvangen zou dan alleen nog maar contant kunnen. Daarnaast moeten in dat geval hypotheken worden ontbonden.
Banken die klanten aanhouden die geen SSN hebben, riskeren volgens Het Parool boetes of mogen geen zaken meer doen in de VS. Dat geldt ook voor mensen die zich niet eens realiseren dat ze Amerikaan zijn, omdat zij niet zelf, maar één van hun ouders in de Verenigde Staten zijn geboren.
Na alle onrust die hierover is ontstaan in de Nederlands-Amerikaanse gemeenschap heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën een brief geschreven aan het Amerikaanse ministerie van handel.
Belastingplicht
De Verenigde Staten zijn volgens de belangenorganisatie Americans Overseas ook het enige land met een belastingplicht voor Amerikaanse burgers ongeacht waar ze wonen of werken en met of zonder paspoort.
Op de website van Americans Overseas staat te lezen dat die belastingplicht al ruim anderhalve eeuw bestaat:
"De Amerikaanse wereldwijde belastingplicht bestaat al sinds circa 1860. Er was toen een burgeroorlog en veel mensen probeerden onder hun dienstplicht uit te komen door naar het buitenland te vluchten. Om deze Amerikanen te ontmoedigen en te straffen, werd een wet aangenomen om ook belasting te heffen op Amerikanen in het buitenland."