De Nederlandse ambassadeur in China Ron Keller is op non-actief gesteld wegens een onderzoek dat tegen hem loopt, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Volgens De Telegraaf zou de man een geheime seksuele relatie hebben aangeknoopt met een Chinese vrouw die op de ambassade in Peking werkt. Het ministerie doet geen verdere mededelingen over het onderzoek.

Ambassadeur op non-actief

Dat het ministerie een ambassadeur met een prima cv als dat van Ron Keller op non-actief stelt, komt zeer zelden voor. ,,Ik kan me dit van de laatste twintig jaar niet herinneren. Het lijkt mij dat Buitenlandse Zaken niet lichtvaardig tot zo’n besluit komt. Dan moeten er serieuze aanwijzingen zijn dat er een probleem is”, stelt diplomatiek expert Robert van de Roer.

In de wereld van diplomatie is dat schokkend. Zelfs de BBC besteedde er maandag aandacht aan. ,,Peking is een van de topplaatsen voor de Nederlandse diplomatie. Iedereen begrijpt dat je daar de zwaarste mensen naartoe stuurt. Met zijn ambassadeurservaringen in Oekraïne, Rusland en Turkije behoort Keller tot de top. Hij geldt als zeer kundig. Dan is dit nogal wat.”

,,Het vak van ambassadeur heeft één doel: effectiviteit. Je zoekt naar de beste manier om de belangen van je land te behartigen. Alles wat dat ondermijnt, is ernstig. Reputatiemanagement is cruciaal, je leeft in een glazen kooi. Een negatieve reputatie kan direct de Nederlandse belangen beïnvloeden. Een eventuele relatie met een medewerkster kan in een land als China sneller een probleem zijn dan in een ander land, omdat het geen open land of democratie is. Al kan ik met de beschikbare informatie niet beoordelen of dat nu het geval is.”

Onderzoek moet uitwijzen of en in hoeverre Keller in de fout is gegaan. Maar zijn reputatie is in elk geval tijdelijk beschadigd, zegt Van de Roer. ,,Een ambassadeur moet onkreukbaar zijn. De schorsing van Keller is publiekelijk gecommuniceerd, dat is geen pretje. Het is voor diplomaten niet verboden om verliefd te worden, tenzij het functioneren erdoor wordt belemmerd. Dat lijkt me op dit moment het geval, anders zet Buitenlandse Zaken hem niet op non-actief.”