Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ziet de oproep van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra om het belastingstelsel radicaal te veranderen en te versimpelen als een steun in de rug.

Wiebes vindt zelf dat het Nederlandse systeem “veel te complex” is en is “doorgeschoten”.

“Ik zie de afgelopen weken overal medestanders opduiken die met mij de strijd willen aangaan tegen een veel te complex belastingstelsel. Daar ben ik blij mee”, zei Wiebes vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.

Zijlstra schreef vrijdag in een open brief in de Volkskrant dat belastingen niet langer gebruikt moeten mogen worden om de samenleving te prikkelen, te sturen en te beïnvloeden.

De VVD’er signaleert een wildgroei van fiscale prikkels om “de keuzes van mensen te beïnvloeden”. Het gaat om keuzes om wel of niet zonnepanelen op het dak te leggen, te roken, elektrisch te rijden, schulden te maken of groen te beleggen. “Daardoor zijn we het overzicht volledig kwijtgeraakt”, aldus Zijlstra.

Roep om belastingstelsel aan te passen

De VVD-fractie in de Tweede Kamer haakt hiermee aan bij de steeds luidere roep om een fiscale stelselwijziging, die grofweg elke 10 jaar wordt doorgevoerd. Sinds 2001 is het stelsel echter niet meer aangepast aan de veranderende samenleving, waarin bijvoorbeeld het aantal zelfstandige ondernemers fors is gestegen.

Ministers Asscher (Sociale Zaken) en Dijsselbloem (Financiën) zinspeelden de laatste tijd al op een aanstaande noodzakelijke vernieuwing van het belastingsysteem. Een volgend kabinet zou daarmee moeten komen, maar het huidige kabinet moet de voorbereidingen treffen.

Commissie-Van Dijkhuizen

Op verzoek van het kabinet heeft een commissie onder voorzitterschap van de huidige financiële topman van ABN Amro vorig jaar voorstellen gedaan voor een simpeler belastingstelsel met lagere tarieven, minder aftrekposten en eenvoudiger toeslagen.

Die plannen kunnen volgens het Centraal Planbureau (CPB) op termijn ruim 140.000 nieuwe banen opleveren. Wiebes komt namens het kabinet voor de zomer met een reactie op de voorstellen van de Commissie-Van Dijkhuizen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl