• Nederlanders hebben de groei van inkomens afgelopen jaar mede benut door meer te sparen.
  • Het gemiddelde vermogen per Nederlander is mede hierdoor gegroeid tot bijna 26.000 euro in 2023.
  • Het gaat hierbij om het saldo van bezittingen zoals spaargeld, beleggingen en de woningwaarde minus schulden.
  • Lees ook: Gezonde beurscorrectie, of is er meer aan de hand?

Huishoudens in Nederland hebben in 2023 fors meer kunnen sparen dan een jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mede hierdoor is het gemiddelde vermogen per Nederlander toegenomen.

Huishoudens wisten afgelopen jaar 5,6 miljard euro meer te besparen dan in 2022. Volgens het CBS kwamen de vrije besparingen uit op 52 miljard euro. Per inwoner groeiden vrije besparingen afgelopen jaar met 11,1 procent.

Het CBS definieert vrije besparingen als onderdeel van het bruto beschikbaar inkomen dat huishoudens niet uitgeven aan wat voor consumptie dan ook, waarbij pensioenpremies niet worden meegeteld.

Als je de cijfers omrekent per inwoner, dan gaat het in 2023 om een gemiddeld spaarbedrag van bijna 2.900 euro per Nederlander en dat is 289 euro meer dan het jaar ervoor.

In de onderstaande tabel is te zien dat er tijdens de coronacrisis een enorme spaarpiek was, omdat huishoudens inkomenssteun kregen en relatief weinig consumeerden. Daarna vond er een daling van de besparingen plaats. Maar het bedrag van ongeveer 2.900 spaargeld per Nederlander ligt inmiddels weer hoger dan vóór de coronacrisis.

Nederlanders zien vermogen groeien in 2023

Het zogenoemde bruto beschikbaar inkomen per inwoner lag in 2023 hoger dan in 2022. Volgens het CBS was het bruto beschikbaar inkomen ruim 29.000 euro, 7,1 procent hoger dan een jaar ervoor.

De consumptie per inwoner groeide ook afgelopen jaar, maar minder hard dan het bruto beschikbaar inkomen. Gevolg was dat Nederlanders relatief meer hebben gespaard afgelopen jaar.

Het totale financiële vermogen van Nederlanders - ofwel de het saldo van bezittingen zoals spaargeld, aandelen en de waarde van de eigen woning minus de hypotheekschuld en andere schulden - is gestegen in 2023. Bij deze berekening is het pensioenvermogen van Nederlanders overigens buiten beschouwing gelaten.

Het totale financiële vermogen lag afgelopen jaar op 459 miljard euro, een plus van 48 miljard euro. Per inwoner gaat het om gemiddeld 25.658 euro en dat is bijna 2.500 meer dan in 2022.

LEES OOK: Als er weer banken omvallen, staat er een pot van €5 miljard klaar bij het Nederlandse depositogarantiestelsel om gedupeerde spaarders te compenseren