“Ogenblikje hoor, ik maak eerst even mijn matcha-thee af”, klinkt het aan de andere kant opgewekt als Business Insider spreekt met Fenje Bolt.
In 2008 begon Bolt samen met compagnon Sara Verver theezaak Tea Bar aan de Amsterdamse Haarlemmerstraat. Op het programma voor vandaag staat een meeting met een producent voor hun eikenhouten plankjes voor de theemenu’s die het bedrijf aan horecagelegenheden verkoopt, en het geven van een thee-training.
“Nederlanders zijn écht koffiedrinkers, maar stappen steeds vaker over op thee”, legt Bolt uit. “Thuis neemt thee een prominente plek in, maar buitenshuis helaas bijna niet.”
De kwaliteit die mensen verwachten van koffie, verwachten ze niet zo snel van thee stelt Bolt. “Steeds meer mensen gaan het licht zien, dat je op het werk ook lekkere thee kunt drinken of in een horeca goede losse thee.”
In ruim tien jaar tijd wisten de twee de zaak uit te bouwen van een winkel en webshop waar ze zelf unieke blends creëren en verkopen, tot een onderneming die thee-producten ontwikkeld voor de horeca en samenwerkt met grote bedrijfscateraars, hotels en sauna’s. Meerdere malen haalden ze de pers met opvallende ontwerpen voor hun verpakkingen.
Thee is hot, in dit geval figuurlijk. “Ongeveer zeven procent van het totale aantal theedrinkers in Nederland gaat voor kwaliteit. Dat is dus een niche, maar wel eentje die steeds groter wordt. Het past bij het feit dat steeds meer mensen kwaliteit in alles zoeken. Ook in thee.”
Tea Bar was de eerste theezaak in Nederland met een selfservice. “Als je normaal bij een theezaak komt staat er een mevrouw achter de toonbank. Na drie keer ruiken voel je je toch verplicht om iets te kopen.” Bij Tea Bar kunnen mensen onbeperkt ruiken en zelf de hoeveelheden kiezen.
Thee als remedie
Vooral de thee ‘met benefits’ is populair. Bolt: “Thee als remedie. Denk bijvoorbeeld aan Yogi Spirit, deze bevat kurkuma en peper, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Mensen die bij ons komen zoeken thee om af te vallen, beter te slapen of willen bijvoorbeeld een betere huid.”
Wie graag van zijn koffieverslaving af wil, kan grijpen naar matcha. “Het is een groenetheepoeder waar je maar heel weinig van nodig hebt. Het komt uit Japan en in Azië is het heel bekend, daar zijn mensen echt verslaafd. Het bevat veel polyfenolen, wat gezond voor je schijnt te zijn. ”
Reden voor veel mensen om voor matcha en andere theesoorten te kiezen. “Het grote voordeel is dat je er geen suikerdip van krijgt. Het is dé nieuwe concurrent van koffie.”