- Het aantal mensen dat nog dit jaar op vakantie denkt te gaan ligt hoger dan vorig jaar, zo blijkt uit de monitor aan het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).
- Tegelijk is duidelijk dat dat aandeel fors gedaald is ten opzichte van september.
- De toerismesector heeft dus wel last van de nieuwe coronagolf.
- Lees ook: Kerst wordt ‘coronahaard’ als besmettingscijfers niet dalen, waarschuwt Europese gezondheidsdienst
Het voornemen van Nederlanders om nog dit jaar op vakantie te gaan is fors gedaald ten opzichte van twee maanden geleden. Dat is deels toe te schrijven aan de winterperiode, maar de toeristische sector voelt ook de gevolgen van de nieuwe coronagolf en de verwachting dat er meer maatregelen volgen.
Uit de Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) blijkt dat in alle landen de vakantie intentie gedaald is. In Nederland denkt iets minder dan de helft van de mensen nog op vakantie te gaan, in september had nog 66 procent van de mensen dat voornemen.
Het aantal mensen dat het voornemen heeft nog dit jaar op vakantie te gaan is wel hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal boekingen dat al gedaan is, ligt hoger dan vorig jaar.
Opvallend is dat Nederlanders ook meer kijken naar een vakantie in eigen land. In andere Europese landen is het aandeel mensen dat vakantieplannen maakt in eigen land afgenomen.
'Eenduidigheid is essentieel'
Ondanks het feit dat meer mensen plannen durven te maken dan vorig jaar voelt de toeristische sector dus de gevolgen van de nieuwe coronagolf. "De resultaten bevestigen opnieuw dat de onzekere tijden voor de toeristische sector voorlopig nog aanhouden", zegt Jos Vranken, algemeen directeur van het NBTC.
Wat Vranken verrast zijn de extra reisbeperkingen die sommige landen momenteel opleggen. "Een gezamenlijke en uniforme aanpak van de lidstaten is essentieel voor onze bezoekerseconomie".
Het toerismebureau dringt dus aan op meer eenduidigheid van de maatregelen en hoopt op meer afstemming van beleid en aanpak tussen de Europese lidstaten, "gekoppeld aan de inzetbaarheid en geldigheid van het Digitale Corona Certificaat". "Eenduidigheid op dit punt is essentieel om nog meer onzekerheid onder consumenten te voorkomen", stelt Vranken.