Veel Nederlanders zijn meegegaan in de cryptohype van 2017. Met de koersval van de afgelopen weken betekent dat ook voor velen verlies.
Het aantal Nederlanders dat cryptomunten als de bitcoin bezit is afgelopen halfjaar fors toegenomen. Volgens onderzoeksbureau Kantar TNS ging het in augustus nog om 135.000 huishouden is dat sindsdien gestegen tot liefst 490.000.
Omdat er in sommige huishoudens meerdere cryptobeleggers zijn, schat Kantar TNS het totale aantal cryptobeleggers op 580.000.
Kantar TNS, voorheen TNS NIPO, baseert zich op een in januari uitgevoerde peiling onder ruim 44.000 huishoudens.
€ 900 miljoen in cryptomunten
Heel gelukkig zullen veel van die Nederlandse cryptobeleggers niet zijn met hun investering. De bitcoin is sinds de piek in december van 20.000 dollar flink in waarde gedaald. De koers schommelt nu rond 8.000 dollar.
In totaal hebben Nederlanders in harde euro's zo'n 900 miljoen euro in cryptomunten gestopt, zegt onderzoeker Reg van der Steen van Kanter TNS tegen Business Insider. "Op de piek van december was dat naar schatting zo'n 4 miljard euro waard en inmiddels is die virtuele waarde teruggezakt naar zo'n 2 miljard euro."
Gemiddeld genomen is dus, afgezet tegen de inleg van 900 miljoen euro, nog sprake van winst. Maar er is een extreem ongelijke verdeling tussen winnaars en verliezers.
Vroege instappers van vóór 2017 zitten er nog warmpjes bij, wie mee is gegaan in de tweede helft van 2017 heeft vaak een minder rooskleurig saldo.
Nederlanders tamelijk voorzichtig
Volgens Kantar TNS staat vrijwel iedereen die in januari dit jaar is ingestapt op verlies - daarbij gaat het om 65.000 mensen.
Iets breder kijkend boekt "nauwelijks een kwart van de cryptomuntbezitters momenteel groene cijfers, terwijl in augustus nog 49 procent winst maakte", aldus het onderzoeksbureau.
De Nederlanders zijn volgens de peiling wel tamelijk voorzichtig en investeren veelal lage bedragen in cryptovaluta. Slechts een op de vier stopt er meer dan 1.000 euro in. Dat neemt niet weg dat de instapbedragen groeien. Een half jaar geleden stapte slechts 15 procent in met meer dan 1000 euro.
Cryptobeleggers zijn over het algemeen relatief jong, zo blijkt uit het onderzoek. Daarmee voldoen ze niet aan het profiel van de 'klassieke' aandelenbeleggers. Dat zijn namelijk veelal wat oudere mannen, aldus Kantar TNS.