- Vooral voor huishoudens met lagere inkomens lijkt stoken op hout vaker een alternatief te zijn voor verwarmen met gas.
- Uit cijfers van het CBS blijkt dat ongeveer 30 procent van de huishoudens met een haard of houtkachel naar eigen zeggen vaker heeft gestookt in 2023.
- Gasprijzen zijn afgelopen jaar gedaald ten opzichte van de piekniveaus van 2022, maar liggen historisch gezien nog wel hoog.
- Lees ook: Energierekening stijgt met 5% tot 15% in periode tot 2035 door hogere kosten, schat onderzoeksbureau
Gasprijzen zijn in 2023 weliswaar gedaald vergeleken met de piekniveaus van het voorgaande jaar, maar dat wil niet zeggen dat energieprijzen echt zijn genormaliseerd. Vooral voor lagere inkomens blijft de energierekening een flinke last. Dat is ook te zien aan de trend bij het stoken met een open haard of houtkachel.
In 2023 gaf 30 procent van de 1,2 miljoen Nederlandse huishoudens met een haard of kachel aan meer te stoken dan voorheen. Daarbij wordt de hoge gasprijs als hoofdreden genoemd door 84 procent van de huishoudens, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
Van de huishoudens met een lage welvaart gaf afgelopen jaar 28 procent aan dat ze hun woning niet voldoende kunnen stoken op koude dagen.
In de peiling van het CBS geeft ongeveer 19 procent aan minder te hebben gestookt met een haard of kachel in 2023 en 31 procent stookte naar eigen zeggen evenveel vergeleken met het voorgaande jaar.
Uit een peiling van financiële vergelijkingssite Independer van begin deze maand bleek dat het gemiddelde gasverbruik flink is gedaald in de afgelopen jaren. In vrijwel alle provincies geeft inmiddels ruim vier op de vijf huishoudens aan minder dan 1.500 kubieke meter gas per jaar te verbruiken.
Door de relatief milde winter zijn gasprijzen in januari en begin februari verder gedaald. De gemiddelde vaste gasprijzen liggen momenteel op 1,26 euro per kuub inclusief belastingen.
Steun voor huishoudens met hoge energierekening
Om huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen zet de overheid in 2024 het Tijdelijk Noodfonds Energie in. Dit fonds biedt steun voor huishoudens met een hoge energierekening in verhouding tot het inkomen. Afhankelijk hiervan betaalt het fonds een deel van de energierekening voor een periode van zes maanden.
De steun geldt voor een alleenstaande met een bruto inkomen van maximaal 3.200 euro per maand of een samenwonend paar met maximaal een inkomen van maximaal 4.480 per maand. Voorwaarde is dat de energierekening hoger is dan 8- tot 10 procent van het bruto inkomen.