• Nederlanders verkopen veel meer goud, zoals sieraden, omdat de prijs van het edelmetaal flink is gestegen, meldt Goudwisselkantoor.
  • Volgens de goudhandelketen ligt de prijs nu op zo’n 2.177 euro per troy ounce.
  • Dat de prijs van goud stijgt komt door de toenemende vraag van China en beleggers.
  • Lees ook: Goud doet stapje terug, maar verdere opmars is goed mogelijk

Nederlanders hebben in het tweede kwartaal van dit jaar veel meer goud, zoals sieraden, verkocht omdat de goudprijs flink is gestegen, meldt Goudwisselkantoor over zijn eigen transacties. De inkoop van goud is bij de goudhandelketen in een jaar tijd “explosief” toegenomen met 54 procent.

Vooral in april verkochten mensen een stuk vaker hun goud omdat de prijs van het edelmetaal in die maand flink omhoog ging. De goudprijs tikte vorig kwartaal een nieuw record aan en ligt nu op zo’n 70.000 euro per kilo, aldus Goudwisselkantoor. Dat komt neer op een prijs van 2.177 euro per troy ounce, een stijging van 20 procent in een jaar tijd.

Goudprijs stijgt door vraag van China en beleggers

Dat komt volgens de keten omdat meerdere landen, waaronder China, goud inkopen om hun reserves te vergroten en die grotere vraag zorgt voor een hogere prijs.

Lees ook: China verkoopt massaal Amerikaanse obligaties en koopt goud om minder afhankelijk te worden van de dollar

Het edelmetaal zou ook vaker worden gekocht als belegging. "Investeerders beschouwen goud, als gevolg van de geopolitieke onrust in Oekraïne en het Midden-Oosten, nog steeds als een veilige en waardevaste belegging", verklaart directeur Johan de Ruiter.

Ondanks dat de goudprijs is gestabiliseerd, blijft de vraag hoog, voorziet hij. "We hebben afgelopen jaren geconstateerd dat de goudprijs in de zomermaanden een nieuwe impuls ervaart. Ook dit jaar sluiten we deze mogelijkheid niet uit."

Andere edelmetalen liften mee op de populariteit van goud. Zo heeft Goudwisselkantoor bijna de helft meer zilver ingekocht en is de totale waarde daarvan ruim verdubbeld in een jaar tijd.

LEES OOK: Wat doet de beurs in de tweede helft van het jaar? 5 zaken om rekening mee te houden