- Consumenten gaven in februari iets minder uit aan goederen en iets meer aan diensten, in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.
- Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
- De totale bestedingen van Nederlanders lieten voor het eerst sinds september vorig jaar een kleine afname zien.
- Lees ook: Stijging van het aantal faillissementen zet door: toename van zo’n 38% in 2024
Consumenten hebben in februari minder goederen aangeschaft dan een jaar eerder. Wel namen ze iets meer diensten af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De totale consumptie van huishoudens lag in de tweede maand van het jaar 0,3 procent lager dan in februari 2023. Daarmee lieten de bestedingen van Nederlanders voor het eerst sinds september vorig jaar een kleine afname zien.
Aan diensten, zoals horeca, openbaar vervoer, communicatie, medische diensten of de kapper, gaven consumenten 0,2 procent meer uit. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens.
Consumenten schaften 1,2 procent meer duurzame goederen aan dan een jaar geleden. Ze kochten onder andere meer spullen voor de woninginrichting, kleding, elektrische apparaten en auto's.
Huishoudens bezuinigen op brandstof en energie
Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens daarentegen 1,4 procent minder besteed. Ook verbruikten ze 4,8 procent minder overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen. Dat kwam doordat februari minder koud was dan februari vorig jaar.
De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.
Het CBS merkt daarbij op dat de omstandigheden voor de consumptie in maart gunstiger waren dan in februari. Dat komt vooral doordat de huizenprijzen een grotere toename lieten zien. Ook de jaar-op-jaarstijging van de aandelenkoersen was groter en consumenten waren positiever over hun toekomstige financiële situatie.