- Beleggen wint aan populariteit in Nederland. Een kwart van bevolking speculeert inmiddels, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud.
- Wat het budgetinstituut zorgen baart, is dat ook mensen met weinig spaargeld beleggen. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart benadrukt dat je alleen moet beleggen met geld dat je overhebt.
- De minimumbuffer die het instituut aanraadt, varieert van 3.550 euro voor een alleenstaande tot 5.900 euro voor een gezin met vier kinderen.
Beleggen, zowel in aandelen als in crypto’s, wint aan populariteit in Nederland. Een kwart van de bevolking speculeert inmiddels, zo blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Van hen heeft 11 procent de beurs recent betreden, ongetwijfeld gestimuleerd door de miezerige spaarrentes die banken momenteel bieden. Nog eens 13 procent geeft aan te willen gaan beleggen. De nieuwkomers op de beurs zijn vooral mensen onder de 35 jaar.
Lees ook: Inflatie in juni iets lager, maar nog steeds hoger dan hoogste spaarrentes
Met het onderzoek wil het Nibud inzicht geven in hoeverre de inkomsten en uitgaven van zijn veranderd door de coronacrisis. Hiervoor heeft het een enquête gehouden onder ruim 1.000 respondenten.
Wat het budgetinstituut opvalt en zorgen baart, is dat ook mensen met weinig spaargeld beleggen: ruim een kwart van de mensen die minder dan 2.000 euro spaargeld hebben, speculeert. Ook van de mensen die zeggen moeilijk rond te komen, geeft een vijfde aan te beleggen.
"We maken ons met name zorgen over de jonge beleggers zonder vangnet", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. "We weten hoe verslavend het in de gaten houden van de koersen kan werken. En hoe hoog de stress is die mensen kunnen krijgen als de koersen dalen en ze geen buffer hebben om op terug te vallen."
"We zijn op zich niet tegen beleggen, maar dat kun je alleen doen met geld dat je overhebt", zegt Vliegenthart tegen Nu.nl. "Een wortelkanaalbehandeling of de apk voor de auto kun je nog niet betalen in bitcoin of in aandelen." Het zijn juist dit soort zaken waarvoor je geld achter de hand moeten houden, aldus het Nibud.
De minimumbuffer die het instituut aanraadt varieert van 3.550 euro voor een alleenstaande tot 5.900 euro voor een gezin met vier kinderen.
[activecampaign form=24]