De doelen die het kabinet Rutte 2 heeft gesteld voor het opvoeren van het aandeel van hernieuwbare bronnen zoals wind en zon in de energievoorziening dreigen niet gehaald te worden.

Dat meldt Het Financieele Dagblad zaterdag, op basis van inzage in een rapport dat dinsdag verschijnt. Het gaat om de Nationale Energieverkenning , een jaarlijkse rapportage opgesteld door Energie Centrum Nederland en het Planbureau voor de Leefomgeving.

Doel van het kabinet is om hernieuwbare bronnen zoals wind, zon, waterkracht, aardwarmte en biomassa in 2020 een aandeel van 14 procent te geven in de energievoorziening van Nederland.

Doel duurzame energie in Nederland

Bij de plannen die daarvoor tot nu toe in werking zijn gezet komt Nederland in 2020 uit op een aandeel van 10,6 procent. En als voorgenomen beleid – zoals de plaatsing van meer windmolens op land en zee – ook wordt uitgevoerd stijgt het aandeel van duurzame energie naar 12,4 procent in 2020, zo stelt het rapport.

De doelstelling van 14 procent duurzame energie in 2020 wordt met de huidige aanpak, onder meer vastgelegd in het Energieakkoord, dus niet gehaald, verwachten de opstellers van het rapport.

PvdA-leider Diederik Samsom vindt het "onacceptabel" dat de doelen uit het energieakkoord niet gehaald dreigen te worden. Op de website van zijn partij spreekt hij zondag van "zeer zorgelijk nieuws". Hij roept het kabinet op met aanvullende voorstellen te komen, bijvoorbeeld voor meer energiebesparing in huizen en kantoren of meer investeringen in aardwarmte of windenergie. Dat levert extra banen op en maakt ons snel minder afhankelijk van andere landen, stelt de PvdA-leider.

Bron: Z24/ANP

Lees ook

Kabinet kiest voor drie windmolenparken op zee

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl