Geen echte verrassing, maar niettemin zeer goed nieuws: woensdag bevestigde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de Nederlandse economie in de turbostand zit.
In het vierde kwartaal van 2017 kwam de groei 0,8 procent hoger uit vergeleken met het voorgaande kwartaal; vergeleken met een jaar eerder lag de groei 2,9 procent hoger.
Voor heel 2017 kwam de groei uit op 3,1 procent het hoogste niveau in tien jaar. De Nederlandse economie draait op drie motoren: een booming export, extra investeringen in woningen en machines en consumenten die de portemonnee weer trekken.
(klik voor uitvergroting)
Het Centraal Planbureau had overigens voor afgelopen jaar op een nog iets hogere groei van 3,2 procent gerekend en heeft voor 2018 een plus van 3,1 procent als verwachting afgegeven. Hiermee is de verwachting dus dat de topgroei dit jaar min of meer piekt.
Huishoudens kopen minder auto's bij slot 2017
De groei van 2,9 procent in het vierde kwartaal van 2017, vergeleken met een jaar eerder, is iets minder dan in de drie voorgaande periodes, hoewel sectoren als de industrie en bouw het juist beter deden dan eerder in het jaar. De sterke economische ontwikkeling is vooral te danken aan investeringen en aan de export.
De consumptie van huishoudens steeg ook, maar minder hard dan in de eerste drie kwartalen. Dat komt met name doordat minder geld werd uitgegeven aan auto's. De bestedingen aan kleding, woninginrichting en elektrische apparaten bleven wel toenemen, net als de uitgaven aan bijvoorbeeld horeca, recreatie en cultuur.
De groei van de consumptie is volgens het CBS in lijn met het aantrekken van de werkgelegenheid. Ook het verdere herstel op de woningmarkt zorgt ervoor dat consumenten meer vertrouwen in de toekomst hebben en het geld makkelijker laten rollen.
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken is blij met de sterke groei, die volgens hem helpt om grote maatschappelijke problemen te kunnen aanpakken. "Maar uiteindelijk willen we natuurlijk vooral dat Nederlanders de groei nu ook zelf merken", aldus de bewindsman.