- Nederland heeft het hoogste vermogen aan zonnepanelen per inwoner in de wereld, maar de groei stagneert.
- Na de hausse van verkopen van zonnepanelen tijdens de energiecrisis van 2022, zakt de markt sinds enkele maanden terug.
- Consumenten zijn minder bezorgd over torenhoge energieprijzen en daarnaast is er onzekerheid over de salderingsregeling voor de vergoeding van zonnestroom.
- Lees ook: Heb je zonnepanelen? Mogelijk ben je met aanbod van Essent stiekem duurder uit voor stroom en gas – ook bij andere energiebedrijven moet je goed opletten
Ondanks de krimp bij de installatie van nieuwe in de afgelopen maanden is het totale vermogen van alle zonnepanelen in Nederland bij elkaar in 2023 wel licht gestegen naar 24,4 gigawatt, blijkt uit onderzoek van Dutch New Energy Research (DNE).
Volgens de onderzoekers telt Nederland gemiddeld 3,5 zonnepanelen per inwoner. Bij consumenten werd afgelopen jaar een recordhoeveelheid van meer dan 2,5 gigawatt geïnstalleerd, 17 procent meer dan in 2022.
Nederland is inmiddels uitgegroeid tot het land met het meeste vermogen aan zonne-energie van de wereld per inwoner.
De recente terugval bij de verkopen van zonnepanelen komt vooral doordat consumenten vaker twijfelen of ze wel zonnepanelen willen, onder meer omdat de zogeheten salderingsregeling wordt afgebouwd en negatieve energieprijzen steeds vaker voorkomen. Daarnaast raakt het stroomnet steeds voller en dat maakt het moeilijker om nieuwe panelen te laten installeren.
"In december waren de verkopen van zonnepanelen 45 procent lager dan in de gemiddelde maand in de eerste helft van 2023", zegt hoofdonderzoeker Daan Jansen. Daarbij zegt hij wel dat de cijfers worden vergeleken met wat volgens hem de succesvolste periode voor zonnepanelen ooit was.
Hausse bij installatie zonnepanelen is voorbij
Komende jaren stabiliseert het aantal nieuwe zonnepanelen van consumenten tot het niveau van voor de energiecrisis, verwachten de onderzoekers. Energie werd veel duurder toen de oorlog in Oekraïne bijna twee jaar geleden begon. Vooral gas steeg kort na het begin van de oorlog flink in prijs.
Om de gasrekening omlaag te brengen lieten mensen vaker zonnepanelen installeren. De salderingsregeling maakte het voor mensen nog aantrekkelijker om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen, omdat ze daarmee geld krijgen voor de elektriciteit die ze terugleveren aan het net. Vanaf volgend jaar wordt de regeling in principe echter afgebouwd, al moet daar nog wel een definitief besluit over worden genomen.
Potentiële plekken voor nieuwe zonnepanelen zijn er ook steeds minder. Op dit moment heeft iets meer dan een op de drie huizen in Nederland zonnepanelen, zegt Jansen. Drie van de acht miljoen huizen in Nederland zijn appartementen. "De helft van de potentiële afzetmarkt is daarmee al verdwenen."