Nederland was en is tegen het kwijtschelden van Griekse schulden. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vrijdag na de ministerraad.

Dijsselbloem had in zijn rol van voorzitter van de eurogroep donderdag in Griekse kranten herhaald dat de eurolanden zich verplicht hebben om Griekenland verder te helpen als Griekenland zich aan alle afspraken houdt maar de staatsschuld toch onvoldoende daalt.

Griekenland hoopt dat op dat moment schulden worden kwijtgescholden, maar Nederland was en is daar tegen, zei Dijsselbloem. ,,En dat geldt ook voor een heleboel andere landen in de eurozone, die vinden dat een land dat met bilaterale leningen te hulp wordt geschoten, er alles aan moet doen om ze terug te betalen.”

Kwijtschelden

Dijsselbloem zei dat hij in de Griekse kranten zelf niet over het kwijtschelden of afstempelen van Griekse schulden had gesproken. Kwijtschelding was ook niet een van de opties die de eurolanden vorig jaar november hebben opgeschreven. ,,Het wordt in Griekenland snel zo uitgelegd, maar het is niet wat we hebben afgesproken.”

In de loop van volgend jaar bekijken de eurolanden samen met de Europese Commissie, het IMF en de ECB de stand van zaken in Griekenland en in hoeverre de staatsschuld is gedaald. Of kwijtschelden dan alsnog een optie wordt ,,zullen we zien'', aldus Dijsselbloem.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl