- Nederland zegt 15 miljoen euro toe voor het nieuwe klimaatschadefonds, zo heeft demissionair premier Mark Rutte vrijdag bekendgemaakt op de klimaattop in Dubai.
- Het fonds moet armere, kwetsbare landen helpen met schade aangericht door de gevolgen van klimaatverandering.
- Andere rijke landen hebben tot dusver tussen de 9 en 92 miljoen euro toegezegd.
- Lees ook: Klimaattop in Dubai: dit zijn 2 belangrijke thema’s waar ruim 200 landen over gaan steggelen
Nederland zegt 15 miljoen euro toe voor het nieuwe klimaatschadefonds dat donderdag is goedgekeurd op de klimaattop in Dubai. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte vrijdag bekendgemaakt op de top in de Verenigde Arabische Emiraten. “Relatief best veel”, vond Rutte.
Het fonds, dat donderdag officieel is aangenomen op de klimaattop in Dubai, moet armere, kwetsbare landen helpen met schade aangericht door de gevolgen van klimaatverandering. Vorig jaar besloten landen met elkaar dat het fonds er moest komen, wat velen een “historische beslissing” noemden.
Dit is hoeveel geld andere landen hebben toegezegd voor het fonds (als startkapitaal):
- Verenigde Arabische Emiraten: 100 miljoen dollar (92 miljoen euro)
- Duitsland: 100 miljoen dollar (92 miljoen euro)
- Verenigd Koninkrijk: 60 miljoen pond (70 miljoen euro)
- Verenigde Staten: 17 miljoen dollar (16 miljoen euro)
- Japan: 10 miljoen dollar (9 miljoen euro)
Eurocommissaris Wopke Hoekstra heeft laten weten dat de Europese Unie in totaal minstens 225 miljoen euro in het fonds stopt.
De Wereldbank zal het fonds beheren en westerse landen worden ertoe aangespoord, maar niet verplicht om geld in het fonds te storten. In het akkoord staat niets geschreven over hoeveel miljarden erin moeten komen. De inzet tijdens de klimaattop in Egypte in 2022 was dat het fonds 100 miljard dollar zou bedragen.
Ook de 15 miljoen euro van Nederland is bedoeld als startkapitaal om het fonds mee op te zetten. Daarna zullen we weer verder kijken, zegt Rutte. "En het komt natuurlijk bovenop de 900 miljoen euro die wij als overheid vanaf 2025 stoppen in klimaatfinanciering", aldus de huidige premier op mogelijk zijn laatste klimaattop.
Of het echt zijn laatste COP wordt, weet hij nog niet zeker. Dat ligt eraan of Nederland volgend jaar een nieuwe premier heeft. "Ik neem nog nergens afscheid", aldus Rutte.
Lees ook: Mark Rutte lijkt enige serieuze kandidaat om secretaris-generaal van de NAVO te worden
Conflict in Gaza en Israël komt ook aan bod op klimaattop in Dubai
De voormalige VVD-leider is een paar uur geleden in Dubai aangekomen. Hij heeft meerdere andere wereldleiders, onder wie de president van Israël Isaac Herzog, inmiddels al even gesproken.
Daarbij ging het vooral over het conflict in Gaza en Israël, vertelt hij. Verder merkt hij dat de klimaattop gericht is op het uitvoeren van plannen die al gemaakt zijn.
Ook voelt Rutte dat landen vinden dat "we nu wel moeten opschieten", omdat dan het tij nog te keren is. Zo hebben wereldleiders in 2015 in Parijs met elkaar afgesproken dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot 2 graden en bij voorkeur tot 1,5 graad. Klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat een sterkere opwarming anders onomkeerbare gevolgen kan hebben.