Nederland kende vorig jaar het hoogste aantal stakingen in negen jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in totaal 27 verschillende stakingen uitgeroepen. Bij de werkonderbrekingen waren alles bij elkaar 42.000 werknemers betrokken.
Vooral in de industrie was de stakingsbereidheid groot. In die branche telde het CBS met 21.000 actievoerders de meeste stakers. Vanwege een slepend cao-conflict met de werkgevers van metaalbedrijven organiseerden de vakbonden meerdere grote acties, waarbij medewerkers van tal van ondernemingen verspreid over het land het werk neerlegden.
Andere branches waarin veel is gestaakt zijn de politie en het vervoer. Sinds 1999 waren er volgens het CBS alleen meer stakingen in 2005 en in 2006, namelijk 28 en 31 stuks. In 2014 ging het in totaal om 25 uitgeroepen werkonderbrekingen.
Stakingen zijn kort
De stakingen in 2015 duurden overigens niet heel erg lang: gemiddeld nog geen twee dagen. Het totaal aantal arbeidsdagen dat vorig jaar verloren ging, was hierdoor maar beperkt.
Meer dan 80 procent van de acties was uitgeroepen door de vakbonden, blijkt uit zondag op de internationale Dag van de Arbeid gepubliceerde gegevens van het statistiekbureau. In 70 procent van de gevallen waren die ook betrokken bij de onderhandelingen die leidden tot het einde van de werkonderbreking. Een op de drie stakingen was om een cao-conflict en slechts bij 15 procent ging het uitsluitend om een loonkwestie. Bij ruim de helft van de werkonderbrekingen betrof het geschil een verandering in het takenpakket, verplaatsing van werknemers of ontslagdreiging.
,,2015 gaat de boeken in als jaar van de vele én van de vernieuwende acties'', zegt voorzitter Ton Heerts van FNV, die zondag de successen van de acties in Amsterdam viert. Op plekken waar actie gevoerd is, zijn betere afspraken afgedwongen over koopkracht en echte banen, meldt de vakbond en noemt daarbij de 6 en 6,5 procent loonsverhoging in de metaal en bij de politie als voorbeeld.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl