Tijdens de kredietcrisis van 2008 kregen kredietbeoordelaars forse kritiek dat ze te slap waren geweest. Sindsdien toont bureau Standard & Poors zich opmerkelijk assertief. Na de Verenigde Staten en Frankrijk is nu ook Nederland zijn AAA-rating kwijt.
Nederland behoort volgens bureau Standard & Poors niet meer tot de meest kredietwaardige landen ter wereld. Vrijdag verlaagde de kredietbeoordelaar de rating voor Nederland van AAA naar AA+ ‘stabiel’. De kans dat Nederland zijn schulden niet kan afbetalen is daarmee nog steeds zeer klein, maar volgens S&P groter dan bijvoorbeeld in het geval van Duitsland, Luxemburg en de Scandinavische landen.
S&P vindt het vooral zorgelijk dat de Nederlandse economie, mede door de zeepbel op de huizenmarkt, zo veel moeite heeft om zich te ontworstelen aan de financiële en economische crisis. Het bruto binnenlands product zal volgens de analisten van de kredietbeoordelaar pas in 2017 op het niveau van 2008 liggen. Zie hiervoor ook dit artikel op Z24: Recessie voorbij? We komen uit een depressie.
De ratings die kredietbureau’s geven aan landen en bedrijven zijn mede bepalend voor de hoogte van de rente. Minister Jeroen Dijsselbloem gaf vrijdag in een reactie tegenover persbureau ANP aan niet te verwachten dat Nederland fors meer moet betalen bij de uitgifte van nieuwe staatsschuld.
De marktrente voor tienjarige Nederlandse staatsleningen noteerde vrijdagochtend 0,01 procent hoger op 2,03 procent.
AAA-rating kwijt: deuk financiële reputatie Nederland
Het oerdegelijke imago van Nederland op financiële markten krijgt wel een tik. Schrale troost is slechts dat Nederland zich in goed gezelschap vindt. Standard & Poors toont zich sinds enkele jaren opvallend streng. De afgelopen jaren verloren ook de Verenigde Staten en Frankrijk de hoogste AAA-rating bij S&P, terwijl collega's Moody's en Fitch milder oordeelden, of pas later tot dezelfde conclusie kwamen.
De grote ratingbureau's worden sinds de kredietcrisis van 2008 overigens met argusogen gevolgd. Ze kregen toen bakken kritiek over zich heen. De kredietbeoordelaars hadden immers jarenlang gebundelde pakketjes van schulden, vaak combinaties van rotte en en degelijke Amerikaanse hypotheken, voorzien van AAA-stempels. Achteraf bleek dat er veel meer risico in dergelijke schuldbeleggingen zat dan kredietbeoordelaars vóór de crisis suggereerden.
S&P strenger sinds kredietcrisis
S&P lijkt in ieder geval zeer beducht voor het verwijt dat ze problemen niet op tijd signaleert. Zo is de Verenigde Staten, vanwege de mogelijke begrotingsproblemen op de lange termijn, zijn AAA-rating bij S&P kwijt geraakt, terwijl bureau's Fitch en Moody's de VS nog wel de hoogste beoordeling geven.
Voor Frankrijk was S&P ook de eerste die het land z'n AAA-rating afnam; later zijn Fitch en Moody's daar wel in mee gegaan.
Uitzondering in deze trend is het Verenigd Koninkrijk: volgens S&P verdient dit land nog altijd de hoogste AAA-status voor de kredietwaardigheid, terwijl Moody's en Fitch strenger zijn voor het VK.
Hieronder drie grafieken met de ratings per bureau voor de belangrijkste buurlanden van Nederland. Diepgroen is een AAA-rating, lichter groen een AA-rating, Oranje een rating lager dan A.
Landenratings Standard & Poors
Landenratings Moody's
Landenratings Fitch
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl