- Het afgelopen jaar werd investeerden internationale ondernemingen in 423 projecten in Nederland.
- Er zijn relatief veel Europese bedrijven die hun aanwezigheid in Nederland opvoeren, een gevolg van de Brexit.
- Mede vanwege dit gunstige effect zijn de buitenlandse investeringen in Nederland weer op het niveau van voor de coronacrisis.
- Lees ook: Nederlandse economie groeide in slotkwartaal van 2021 met stevige 6,2% op jaarbasis.
De Brexit heeft nog steeds een positief effect op het Nederlandse economische vestigingsklimaat.
Het afgelopen jaar werd er in Nederland in 423 projecten geïnvesteerd door internationale ondernemingen, in samenwerking met een speciaal projectteam van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Van die 423 nieuwe ondernemingen in Nederland kwam ongeveer een derde uit Europa, een groter aandeel dan in voorgaande jaren. Die groei is te danken aan de gevolgen van de Brexit, zo constateert men bij het team van het ministerie, de Netherlands Foreign Investment Agency. (NFIA)
Volgens de NFIA is het aandeel buitenlandse investeringen in ons land weer op het niveau van voor corona. Dat ziet men ook in de hoofdstad Amsterdam.
Vorig jaar hebben 133 internationale bedrijven een vestiging geopend in de Metropoolregio Amsterdam, waarvan 32 hoofdkantoren. Daarmee zijn ruim 4.000 nieuwe banen ontstaan, twee keer zoveel als in het eerste coronajaar 2020. Twee jaar geleden openden 101 bedrijven een vestiging, met 1.970 nieuwe banen.
Nieuwe banen in regio Amsterdam weer op pre-coronaniveau
Bedrijven die in de regio Amsterdam een investeringsmogelijkheid zien komen vooral uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, zo melden amsterdam inbusiness (een samenwerking tussen de gemeenten Almere, Amstelveen, Haarlemmermeer en Amsterdam) en NFIA.
De meeste nieuwe bedrijven zijn actief in de ICT & technologie, financiële en fintech-sector, transport en logistiek, creatieve industrie en 'life sciences and health'. Voorbeelden zijn het duurzame energiebedrijf Anax Power, Roku, een mediabedrijf en pionier op het gebied van streaming TV, en Lucid Motors en Xpeng die elektrische auto’s produceren.
Bij 30 buitenlandse bedrijven die al in de regio Amsterdam gevestigd waren, kwamen er door uitbreiding 2500 nieuwe banen bij. Dat zijn vooral bedrijven uit Noord-Amerika.
"Het aantal nieuwe banen dat Amsterdam en de regio krijgen door de vestiging van internationale bedrijven zit met 4000 weer op het niveau van voor de coronapandemie", zegt de Amsterdamse wethouder Victor Everhardt (economische zaken)".
"En we weten dat iedere baan bij een internationaal bedrijf voor ongeveer één extra arbeidsplaats elders in de regio zorgt. Deze mooie cijfers laten zien dat we ons economisch verdienvermogen weer op peil krijgen na een grote economische klap. We doen het goed in veel verschillende sectoren, zoals fintech, media en life sciences and health, wat onze internationale concurrentiepositie krachtig maakt".
Steeds vaker vestigen de bedrijven zich niet in Amsterdam, maar in een van de omliggende gemeenten van de Metropoolregio. Dat gebeurde in 3 op de 10 gevallen. In 2019 was dat in 2 op de 10 gevallen.
Brexit-effect speelt mee bij interesse buitenlandse bedrijven voor Nederland
"Bedrijven en ondernemers zijn onmisbaar voor Nederland. Ook buitenlandse bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan onze economie", zegt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat.
"Zij zijn bijvoorbeeld goed voor 30 procent van de totale particuliere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling in Nederland. In opdracht van het kabinet richt NFIA zich sinds 2020 meer op het aantrekken van hoogwaardige bedrijvigheid op het gebied van innovatie, digitalisering en duurzaamheid. Ik ben blij dat de jaarcijfers de eerste resultaten van deze focus laten zien."
De NFIA ziet dat sinds het Britse referendum er 316 bedrijven vanwege Brexit voor Nederland hebben gekozen. De activiteiten van deze bedrijven zullen in de eerste drie jaar naar verwachting bijna 8.000 banen en 782 miljoen euro aan investeringen opleveren.