Voor de derde keer oordeelt de Europese Commissie woensdag over de bezuinigings- en hervormingsplannen van alle EU-landen. Speciale aandacht zal er zijn voor landen die niet voldoen aan de EU-norm van 3 procent voor het begrotingstekort. Ook Nederland zit op dit strafbankje.

Woensdag zal de Europese Commissie per land de zwaktes van de economie en het begrotingsbeleid aankaarten. Ook komt Brussel met aanbevelingen.

De commissie zal met name kijken of de plannen van de landen de economie laten groeien. Groei is nodig om ook de werkloosheid aan te pakken.

Begrotingstekort: grens drie procent

Vanaf het moment dat een land boven de tekortgrens van 3 procent komt, heeft het land 3 jaar de tijd om het tekort terug te dringen met structurele besparingen. Volgens de afspraken had Nederland dit jaar de klus moeten klaren, maar het is al zeker dat Europees commissaris Olli Rehn (economisch zaken) het kabinet 1 jaar langer de tijd geeft.

Nederland moet dan wel verder gaan met hervormen en bezuinigen. Die waarschuwing zal Rehn het kabinet naar verwachting meegeven. Kritische woorden zijn er waarschijnlijk ook over de Nederlandse huizenmarkt, die aangepakt moet worden.

Nederland: extra bezuinigen

De kans dat het kabinet in augustus alsnog moet besluiten over nieuwe miljardenbezuinigingen neemt toe. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën houdt daar rekening mee, zei hij dinsdag bij RTLZ.

Het kabinet had in maart al een pakket van 4,3 miljard aan bezuinigingen klaar liggen, maar dat is bij het sociaal akkoord voorlopig van tafel gehaald.

In de zomer wordt opnieuw gekeken hoe de overheidsfinanciën er voor staan. ,,Maar je hoeft geen whizzkid te zijn om te begrijpen dat met de verdere verslechtering van de economie de problemen eerder groter zijn geworden dan kleiner'', vertelde Dijsselbloem bij RTLZ.

Dijsselbloem stuurt nog voor de zomer een brief naar de Tweede Kamer over de mogelijke bezuinigingen waarover het kabinet op basis van de laatste ramingen in augustus een knoop doorhakt. Met de oppositiepartijen verkent hij wat de ,,wensen en mogelijkheden'' zijn. ,,Maar de mogelijkheden zijn beperkt dus hopelijk de wensen ook.''

Spanje en Slovenië

Landen die geen werk maken van begrotingsdiscipline en structurele bezuinigingen kunnen een boete krijgen die kan op lopen tot 0,2 procent van het bruto binnenlands product van dat land. België riskeert een boete, omdat het land geen structurele besparingen heeft gedaan en het tekort niet is afgenomen. Maar de verwachting is dat Brussel dit ultieme wapen niet zal inzetten, omdat het in heel Europa slecht gaat.

De aandacht zal ook uitgaan naar onder meer Spanje en Slovenië. Onlangs oordeelde Brussel dat in deze landen de economie stevig uit balans is. Spanje en Slovenië moeten snel maatregelen nemen om uit de problemen te komen.

Uiteindelijk hebben de lidstaten het laatste woord. Zijn de landen het niet eens met een van de aanbevelingen, dan kan alleen een meerderheid het advies van tafel vegen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl