Nederland mag van de Europese Commissie 998 miljoen euro aan staatssteun geven aan een programma voor de productie van hernieuwbare waterstof. De subsidie past volgens de commissie uitstekend in de milieu- en energiedoelen van de Europese Unie. Daarnaast is er ook Brusselse goedkeuring voor een subsidie van 80 miljoen euro voor het bedrijf Djewels voor de bouw van een testfabriek voor hernieuwbare waterstof.

De industrie kan waterstof gebruiken als een duurzame vervanger van aardgas. Waterstof wordt groen of hernieuwbaar genoemd als met duurzaam opgewekte elektriciteit water wordt gesplitst in zuurstof en waterstof, zodat er geen CO2 vrijkomt.

Voor de uitvoering van het grote waterstofprogramma zijn er publieke aanbestedingen die dit jaar eindigen. De financiële hulp voor de winnende bedrijven bestaat uit een subsidie tot 80 procent voor de bouw van een centrale en daarna ondersteuningskosten voor een periode van vijf tot tien jaar.

Nederland hoopt met de opwekking van duurzame waterstof tegen 2030 ten minste de uitstoot van 55 kiloton aan CO2 te vermijden. De groene energie dient het dubbele doel van klimaatwinst en vermindering van de afhankelijkheid van Russisch aardgas.

De Europese Commissie oordeelt dat beide programma's de marktwerking in de Europese Unie niet verstoren en niet voor oneerlijke concurrentie zorgen.

Groene waterstof kan helpen bij energietransitie

In de strijd tegen klimaatverandering kan groene waterstof een helpende hand bieden. De energievorm kan 6 procent van de cumulatieve wereldwijde CO2-emissies tot en met 2050 verminderen om zo tot een netto nul-CO2-uitstoot te komen, aldus het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Dat is nodig ook, want uit een rapport van het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) van afgelopen jaar blijkt dat de wereld nog lang niet op koers is om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Lange tijd werd aardgas in Europa gezien als overgangsbrandstof in de energietransitie. Volgens de analisten ABN Amro is dit paradigma aan het verschuiven, als gevolg van de stijging van gasprijzen door de oorlog in Oekraïne en het wegvallen van Rusland als grootleverancier van aardgas.

Groene waterstof lijkt nu in toenemende mate de positie als overgangsbrandstof over te nemen, waarmee Europa zowel zijn energiezekerheid op orde kan krijgen als zijn klimaatdoelen kan behalen.

Onderstaande tabellen van het economische bureau van de bank laten zien dat Europa de komende jaren extra zal investeren in projecten voor elektrolyse, nodig voor de winning van groene waterstof. Hierdoor zal de productiecapaciteit in de EU toenemen.

Als al deze projecten - waaronder de bouw van een megafabriek in Rotterdam - worden gerealiseerd, zal de capaciteit voor groene waterstof in Europa volgens het IEA de komende zeven jaar, cumulatief gezien, met wel 34 procent toenemen.

LEES OOK: Groene waterstof kan energietransitie helpen in Europa, maar is (nog) geen tovermiddel – dit zijn de redenen