- Nederland mag F16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne met toestemming van de VS.
- Naar verwachting zullen de eerste F16’s pas volgend jaar naar Oekraïne gaan.
- Intussen is er discussie onder militaire experts over de kracht van de Russische luchtmacht en het voordeel van de F16 voor Oekraïne.
- Lees ook: Duitsland heeft slechts een tiende van de aan Oekraïne beloofde Leopard 1-tanks geleverd
De Verenigde Staten hebben goedgekeurd dat F-16-straaljagers vanuit Nederland en Denemarken naar Oekraïne worden gestuurd zodra de opleiding van Oekraïense piloten is voltooid.
Volgens een Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken dat per brief laten weten aan de twee landen. Nederland en Denemarken verzorgen de opleiding van de Oekraïense piloten.
Het duurt mogelijk nog een jaar voordat de F-16’s daadwerkelijk worden verzonden. Vrijdag werd bekend dat de opleiding van de eerste Oekraïense vliegers vermoedelijk pas in de zomer van volgend jaar volledig is afgerond.
Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zegt op X, voorheen Twitter, de beslissing van Washington te verwelkomen. “Nu zullen we het onderwerp verder bespreken met onze Europese partners”, schrijft Hoekstra.
Discussie over kracht van Russische luchtmacht en voordeel van F16's voor Oekraïne
In een artikel voor Defense News schreef analist Michael Bohnert van de Amerikaanse denktank Rand Corporation, eerder deze maand dat de “levensduur” van de Russische gevechtsvliegtuigen onder druk staat.
“Overmatig gebruik van deze vliegtuigen kost Rusland geld naarmate de oorlog voortduurt”, schrijft Bohnert. Volgens zijn berekeningen zijn er sinds het begin van de oorlog 57 Russische vliegtuigen onbruikbaar geworden als gevolg van technische mankementen.
Die schatting komt bovenop de cijfers van de Britse inlichtingendienst. Die geeft aan dat ongeveer 130 van de naar schatting 900 vliegtuigen van de Russische luchtmacht in Oekraïne zijn neergestort of neergeschoten tijdens de oorlog.
Bohnert gaf aan dat de technische problemen ernstiger kunnen worden, omdat veel Russische gevechtsvliegtuigen de grens van 3.000 vlieguren hebben bereikt. "Ze zullen meer vliegtuigen moeten aanschaffen, het onderhoud intensiveren, de militaire operaties beperken of een kleinere strijdkracht accepteren - of een combinatie daarvan," aldus de militair analist.
De levering van F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne kan volgens Bohnert momenteel extra voordeel bieden. Oekraïne heeft westerse bondgenoten herhaaldelijk gevraagd om F16's.
Maar niet alle experts delen de conclusies van Bohnert. De Britse denktank International Institute for Strategic Studies zegt in een rapport dat Rusland de capaciteit heeft om zijn vliegtuigvoorraad vanuit zijn vliegtuigfabrieken snel aan te vullen. Dat betekent mogelijk dat oude vliegtuigen snel vervangen kunnen worden. Het houdt ook in dat de algehele Russische slagkracht in de lucht niet significant is afgenomen.