Het grootste windpark op zee dat voor Nederland in de planning staat, wordt ontwikkeld door een bedrijf waarvan de directeuren geen onberispelijke reputatie hebben.

Dat stelt Het Financieele Dagblad, op basis van onderzoek van eigen redacteuren. Die hebben een boek geschreven over de val van energiebedrijf Ecocern, dat vrijdag verschijnt.

In het boek Windhandel. De ontmaskering van groene hoogvlieger Ecocern komt onder meer de positie van twee voormalige bestuurders van dit bedrijf aan de orde: Dirk Berkhout en Dennis Lange.

Momenteel zijn Berkhout en Lange eigenaren van Typhoon, een bedrijf dat is geselecteerd om het grootste windpark op zee van Nederland te ontwikkelen, Gemini genaamd. Hiervoor heeft de staat 4,4 miljard euro aan subsidie gereserveerd.

Voormalige directeuren Ecocern

Uit de reconstructie van het FD komt naar voren dat Berkhout in 2006 en 2007 in totaal 2,6 miljoen euro kreeg voor ‘advies- en consultancywerkzaamheden’ via een privé-vennootschap. Dit terwijl hij als bestuurder op de loonlijst van Ecocern stond.

Berkhout moest volgens het FD in 2008 onder druk van de commissarissen van Ecocern vertrekken. De curatoren van het failliete Ecocern onderzoeken nog tien ongebruikelijke financiële transacties waarbij Berkhout en Lange betrokken waren, aldus de krant.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl