- Met de huidige overheidsuitgaven overschrijdt Nederland de richtlijnen van de nieuwe Europese begrotingsregels.
- Dat heeft de Europese Commissie woensdag aangegeven.
- Alleen bij Nederland gaat Europa niet akkoord, alle andere 21 EU-landen hebben wel akkoord gekregen.
- Lees ook: Europees plan om met collectieve inkoop van gas lagere prijzen te bedingen, werkt niet.
De Nederlandse overheidsuitgaven overschrijden de richtlijnen van de nieuwe Europese begrotingsregels. Nederland moet meer bezuinigen om te voorkomen dat de overheidsuitgaven op de middellange termijn boven de Europese normen uitvallen. Dat heeft de Europese Commissie woensdag gezegd.
De Europese Commissie heeft voor 22 lidstaten beoordeeld of hun overheidsuitgaven in lijn liggen met de nieuwe begrotingsregels. Nederland is het enige land waarmee de Commissie niet akkoord gaat. Het begrotingstekort van Nederland zal volgens de Commissie naar verwachting oplopen van 0,2 procent in 2024 naar 2,4 procent in 2026.
Nederland niet financieel solide, volgens Europese Commissie
Eurocommissaris Paolo Gentiloni Economie en Financiën was duidelijk in zijn oordeel. “Nederland voldoet niet aan de aanbevelingen omdat de netto-uitgaven boven de gestelde plafonds liggen.”
De Europese Commissie vindt dat Nederland een nieuw plan voor de middellange termijn moet opstellen, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis van Handel. De EU-lidstaten moeten daarmee instemmen.
De verslechtering voor de middellange termijn wordt onder meer veroorzaakt door geplande belastingverlagingen en een hervorming van het militaire pensioenstelsel. Ook speelt een rechterlijke uitspraak over ten onrechte betaalde vermogensbelasting een rol, wat het tekort in 2025 met ongeveer 0,5 procentpunt zal verhogen, zo schrijft de Europese Commissie in haar dinsdag gepubliceerde Europese Herfstpakket met economische prognoses.