- Nederland importeert van de hele EU de meeste producten die gepaard gaan met ontbossing en landdegradatie.
- Bedrijven uit ons land importeren veel palmolie, hout en cacao.
- Vanaf 2025 staat er een Europese boete op het importeren van ontbossingsproducten.
- Lees ook: Flinke opgave: bedrijven moeten vóór 2025 kunnen aantonen dat hun producten niet de oorzaak zijn van ontbossing – startup biedt hulp met blockchainidee
Nederland was vorig jaar in de EU de grootste importeur van producten die de Europese Commissie linkt aan ontbossing en landdegradatie, een achteruitgang van de kwaliteit en vruchtbaarheid van grond.
Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het gaat bijvoorbeeld om palmolie, hout en cacao. Nederland importeerde vorig jaar veel meer van dit soort producten van buiten de EU dan twintig jaar eerder.
De meeste producten waarbij tijdens de productie mogelijk ontbossing plaatsvindt, komen uit Brazilië. Het gaat vooral om soja en hout. De invoer van producten uit Brazilië bedroeg vorig jaar volgens het CBS in totaal 3,2 miljard euro. Er kwam voor 1,9 miljard euro aan soja uit Brazilië en voor bijna 884 miljoen euro aan hout.
Delen van het Amazoneregenwoud, dat zich onder meer in Brazilië bevindt, verdwijnen door ontbossing. De grond die daardoor beschikbaar komt, wordt gebruikt voor onder meer de handel in hout en soja. Het statistiekbureau weet niet in hoeverre Nederland producten importeert waarbij daadwerkelijk ontbossing en landdegradatie plaatsvinden.
Hieronder valt te zien uit welke landen de meeste goederen met een risico op ontbossing komen. Brazilië staat bovenaan, gevolgd door de verenigde Staten.
Vergeleken met twintig jaar eerder importeerde Nederland volgens het CBS vorig jaar 21 procent minder soja van buiten de EU. Maar de invoer van vooral hout en houtproducten uit landen buiten de EU is in die periode met 125 procent wel flink gestegen.
Nederland is daarmee de op een na grootste houtimporteur in de EU. De import van cacao lag vorig jaar 67 procent hoger dan in 2002.
Van de geïmporteerde producten waarbij mogelijk ontbossing plaatsvindt, gaat 28 procent weer naar het buitenland. Cacao wordt relatief veel uitgevoerd na import, meldt het CBS. Dit geldt ook voor palmolie en soja, maar deze producten worden eerst in Nederland verwerkt voordat ze het land verlaten.
Nieuwe EU-wetgeving zet boete op ontbossing
Het lijkt erop dat Nederlandse bedrijven in deze branche hinder zullen ondervinden door nieuwe Europese wetgeving. De Europese Unie (EU) wil paal en perk stellen aan het importeren van producten die bijdragen aan ontbossing, schreef Business Insider in juli.
Door een nieuwe EU-verordening worden in de EU actieve bedrijven verplicht om aan te tonen dat hun producten niet afkomstig zijn uit ontboste streken. Dit geldt voor alle producten waarbij gebruik wordt gemaakt van palmolie, vee, koffie, cacao, soja, hout, houtskool rubber of stuwpapier.
Producenten krijgen tot 2025 de tijd om aan de wetgeving te voldoen. Bedrijven die dan nog geen openheid van zaken kunnen bieden, dreigen een boete tot 4 procent van hun jaaromzet in de EU te krijgen.