Nederland wil graag een innovatieland zijn. Op lijstjes op het gebied van innovatie en concurrentiekracht staan we redelijk hoog. Maar Nederland scoort niet extreem sterk.
Databureau Statista maakte onderstaande infographic met de recente innovatieranglijst van persbureau Bloomberg. Daaruit blijkt dat Nederland op het gebied van innovatie en concurrentiekracht nog terrein kan winnen.
Nederland bezet op de ranglijst van Bloomberg de vijftiende plaats in de wereld. Daarmee doen we het net iets minder goed dan onder meer Ierland en België.
Bloomberg hanteert zeven criteria voor de jaarlijkse Innovation Index. Dat zijn uitgaven aan research & development, patenten, onderwijs in technische en exacte wetenschappen, toegevoegde waarde van de productie, productiviteit, het aandeel van hightech ondernemingen in een land en het aantal professionals met een functie in onderzoeksactiviteiten.
In Europa moeten we naast Ierland en België ook landen zoals Duitsland, Finland, Zwitserland, Zweden, Frankrijk, Denemarken en Oostenrijk voor laten gaan.
Ook de VS, Japan, Singapore doen het beter qua innovatie en Zuid-Korea is dit jaar wéér de topper.
Bloomberg baseert zich deels op data van Unesco over de omvang van bestedingen aan Reseach & Development, afgezet tegen het nationaal inkomen. Vooral bij dit criterium is zichtbaar dat Nederland relatief weinig uitgeeft aan onderzoek en ontwikkeling, met een percentage van 2 procent van het bruto binnenlands product. We hebben hier iets meer dan 4.500 onderzoekers per miljoen inwoners.
Vergelijk dat eens met Zuid-Korea, de nummer 1 in Bloombergs onderzoek. Zuid-Korea geeft volgens Unesco 4,3 procent van nationaal inkomen uit aan research & development. Het land heeft bijna 6.900 onderzoekers per miljoen inwoners.
Concurrentiekracht Nederland: top 6
Op de innovatieranglijst van Bloomberg heeft Nederland dus nog wat goed te maken. Maar op andere lijstjes mag Nederland niet klagen.
Volgens de International Institute for Management Development (IMD) in Lausanne verdient Nederland een zesde plek op de wereldranglijst voor concurrentiekracht.
Opvallend is dat Nederland in Europa alleen Zwitserland voor zich hoeft te dulden. Verder doen Singapore, Hongkong, de VS en de Verenigde Arabische Emiraten het beter dan Nederland.