- De afzetprijzen in de Nederlandse industrie lagen in oktober opnieuw veel hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.
- Het CBS berekende dat de prijzen vorige maand op jaarbasis ruim 20 procent omhooggingen.
- Die stijging is met name te danken aan de hoge prijs van olie.
- Lees ook: Nederlandse industrie verhoogt verkoopprijzen om hogere kosten van materialen en energie te compenseren
De prijzen die Nederlandse industriebedrijven voor hun producten vragen, lagen in oktober ruim 20 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Dat komt voor een groot deel door de sterk gestegen olieprijzen. In oktober kwam de prijs van een vat ruwe North Sea Brent olie uit op ongeveer 72 euro, ruim het dubbele van een jaar eerder. Van olie afhankelijke bedrijfsklassen, zoals de chemische industrie, kregen als gevolg ook te kampen met fors hogere afzetprijzen.
De industriële afzetprijzen stegen in oktober wederom een stuk harder dan in de maanden ervoor. In september kwam de stijging op jaarbasis uit op 17 procent en in augustus op ruim 15 procent.
Experts zijn verdeeld over dalende olieprijzen
De olieprijzen gingen vorige week vrijdag zo’n 12 tot 13 procent omlaag. Het komt zelden voor dat er op een dag sprake is van zo’n sterke prijsdaling op de oliemarkten. Beleggers schrokken van het nieuws over de ontdekking van een nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika. Die zorgt er mogelijk voor dat de wereldwijde vraag naar olie wat gaat afnemen als gevolg van nieuwe reisbeperkingen.
Maar aan de aanbodkant is er nog niks veranderd, geeft marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief United Consumers aan. Hij heeft de indruk dat de grote olieproducerende landen de hoge olieprijzen van de laatste tijd wel best vonden en dat ze zich ervoor zullen inspannen om de prijzen rond dat niveau te houden.
Niet alle experts denken hier overigens hetzelfde over. Onlangs voorspelde een kenner van vermogensbeheerder T. Rowe Price dat de hoge olieprijzen op termijn onhoudbaar worden. Maar dan nog duurt het waarschijnlijk even voordat de gevolgen daarvan ook aan de Nederlandse pomp zijn te merken.
De landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland denken er intussen al over om de voor januari geplande verruiming van de olieproductie niet meer te laten doorgaan, meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Die reactie op de grote prijsdaling op de oliemarkten van vrijdag zou een prijsstuwende werking kunnen hebben.