Nederland houdt scherper toezicht op de export naar Turkije sinds de mislukte Turkse staatsgreep. Het gaat niet alleen om mogelijk militaire goederen, maar ook zogenoemde dual use-goederen. Denk aan grafiet, zowel gebruikt in potloden als kernreactoren, beeldversterkerbuizen – voor beveiligingscamera’s of nachtkijkers – en allerlei ICT-producten.
Dat schrijft Trouw op basis van gegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Bovengenoemde zaken zijn door het ministerie in een hogere risicocategorie geplaatst bij de beoordeling van exportaanvragen van Nederlandse bedrijven.
Toch is de kritische blik opvallend: Turkije is een Navo-bondgenoot, het associatieverdrag tussen de EU en Turkije stamt uit 1963 en het gaat al dertien jaar over toetreding van het land tot de EU. Premier Mark Rutte reageerde amper op eerdere controversiële acties van Turkije, omdat het land ‘een belangrijke handelspartner’ bleef. En dus leek het alsof de ontwikkelingen geen invloed hadden op de handelsbetrekkingen. Nu blijkt dat ook aanvragen met een mogelijk civiel karakter kritischer te worden bekeken.
Minister Koeders van Buitenlandse Zaken geeft aan dat er al eens exportvergunningen bij militaire goederen voor Turkije zijn geweigerd. Bij dual use-goederen is dat nog niet het geval geweest, wel hebben exporteurs naar Turkije veel last van trage procedures aldus de krant.
Aanvullende informatie
De reden is logisch te verklaren: eerder werden de exportaanvragen voor Turkije afgehandeld door de Centrale Dienst In- en Uitvoer van de douane. Dit loopt nu via het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat vaak meer informatie wenst over de betreffende producten. In plaats maximaal twee weken voor een aanvraag, zijn exporteurs nu al gauw twee maanden kwijt aan de procedure.
Trouw noemt in het artikel een bedrijf dat een order uit Turkije verloor nadat de Turkse handelspartner geen aanvullende informatie wilde verstrekken. Deze is vervolgens naar een andere leverancier in een andere Europese lidstaat gestapt, zo vertelt de advocaat van het bedrijf.
LEES OOK: Nederland had in 2016 een handelsoverschot van 52 miljard