- Nederland heeft te weinig werknemers met ‘groene’ banen, zoals installateurs van zonnepanelen en energieadviseurs.
- We doen het slechter dan andere Europese landen, zoals Frankrijk, België en Duitsland.
- Dat blijkt uit een analyse van ruim een miljard LinkedIn-profielen, door onderzoekers van de vacaturesite.
- Lees ook: Krapte op de arbeidsmarkt iets minder extreem: minder vacatures en meer werklozen
Nog geen één op de tien Nederlanders (8 procent) werkt in de groene industrie, als bijvoorbeeld zonnepanelen-installateur, duurzaamheidsmanager of energieadviseur. We lopen daarmee achter op andere Europese landen.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek van LinkedIn, dat geanonimiseerde profielen van ruim een miljard leden en 67 miljoen bedrijven analyseerde.
Nederland bungelt in Europa onderaan als het gaat om het aandeel groene professionals, aldus de onderzoekers. Duitsland (17 procent), Frankrijk (14 procent) en België (11 procent) doen het beter.
Wel spreken de onderzoekers van een toename van werknemers met groene banen in Nederland. De afgelopen jaren steeg hun aandeel jaarlijks met gemiddeld 9,5 procent.
Toch is dit tempo volgens LinkedIn niet voldoende om aan de snel stijgende vraag te voldoen. De onderzoekers sluiten daarbij aan op onder meer een rapport van ABN AMRO, waaruit vorig jaar al bleek dat de krapte op de arbeidsmarkt de energietransitie in de weg zit. Door een tekort aan installatiemonteurs is het bijvoorbeeld ingewikkeld om alle benodigde zonnepanelen op daken van huizen te installeren. Branchevereniging Techniek Nederland waarschuwt hier al meerdere jaren voor.
Nog altijd ervaart driekwart van de ondernemers in Nederland een tekort aan werknemers, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eind augustus. Eind september stonden er 416 duizend vacatures open in Nederland.
Groene branche is mannenwereld
Wereldwijd is er een tekort aan voldoende groene arbeidskrachten, aldus LinkedIn.
Werk in de groene sector wordt bovendien voornamelijk door mannen uitgevoerd, meldt de vacaturesite. Wel maakten vrouwen de afgelopen twee jaar een voorzichtige opmars. Toch is de groei van vrouwen in dergelijke functies volgens de onderzoekers tweeënhalf keer te traag om de aanhoudende kloof tussen mannen en vrouwen te dichten.
Met name bij hogere managementfuncties zijn de verschillen nijpend. Wereldwijd wordt slechts twee op de tien banen in de top van het groene bedrijfsleven door vrouwen ingenomen.
De wereldwijde klimaattop in Dubai begint op donderdag. De Nederlandse Eurocommissaris Wopke Hoekstra zal er ontwikkelingslanden proberen aan te sporen om meer te doen tegen klimaatverandering. Dat zijn eigen land slecht presteert in het vinden van groen talent, zal Hoekstra's betoog er niet sterker op maken.