De gasvoorraad in Nederland zal in de volgende winter mogelijk niet vol genoeg zijn. Dit meldt een woordvoerster van de Gasunie over de verwachtingen van het vullen van de lage gasvoorraad in de komende maanden. De Gasunie maakt zich echter nog geen zorgen over de huidige stand en ook niet over die van volgende winter.

De bergingen zijn momenteel voor 29,2 procent gevuld volgens het Nationaal Energie Dashboard, een initiatief van de Gasunie en de netbeheerder TenneT. Daarmee is de voorraad nog verder gedaald, nadat Nederland op 1 februari met 37,7 procent al onder de Europese doelstelling van 39 procent zat.

bron: Nationaal Energie Dashboard
bron: Nationaal Energie Dashboard

De woordvoerster noemt het vullen van de voorraad voor de volgende winter een “aandachtspunt”. Ze zegt dat de Gasunie zich hierover zorgen maakt als Nederland op 1 september 5 procentpunt onder het doel van 59 procent voor die datum zit. In die periode wordt gas ingekocht voor de winter. Pas als ons land onder die marge blijkt te zitten, wordt volgens haar gekeken of extra aanvullen nodig is.

Nederland hoefde zich jarenlang geen zorgen te maken over voldoende gas omdat we gas uit Rusland en het Groningerveld haalden. Maar die leveringen voor Nederland zijn stopgezet. "We leven in een andere tijd. De markt is soms onvoorspelbaar, geopolitieke situaties zijn van invloed op de handel en prijzen en die bepalen indirect hoe de gasbergingen gevuld worden", legt de woordvoerster uit. Tot nu toe is het altijd goed gekomen, maar ze weet niet of dat ook geldt voor het vullen van de bergingen voor de volgende winter.

Het extra aanvullen buiten de marktpartijen om is echter "best wel ingrijpend", aldus de zegsvrouw. "Omdat je daarmee de vrije markt verstoort en dat kan op termijn een prijsopdrijvend effect hebben. Dan voelen mensen dat in hun portemonnee."

Gasprijzen omhoog door koude winter

Gasprijzen zijn fors gestegen in februari, mede door het relatief koude weer in Europa. Op de Amsterdamse groothandelsmarkt liep de gasprijs voor levering in maart begin deze maand verder op tot het hoogste niveau in twee jaar tijd. Daarna is de prijs weer iets gezakt tot 48 euro per megawattuur.

De lagere temperaturen zorgen voor meer energieverbruik voor verwarming, waardoor de gasvoorraden in Europa steeds verder afnemen. Daarnaast dreigen de mogelijke Amerikaanse importheffingen de aanvoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten, die nodig is om de voorraden aan te vullen, te verstoren.

Voor consumenten met zogenoemde dynamische contracten kan de stijging van de gasprijs directe gevolgen hebben, omdat prijzen die huishoudens betalen dan direct reageren op veranderingen van de groothandelstarieven.

LEES OOK: De rijkste gemeenten van Nederland hebben ook hoogste gasverbruik: zo scoort jouw woonplaats