- De bevolking van Nederland blijft de komende jaren groeien, maar minder snel dan in de afgelopen jaren.
- Het CBS verwacht dat Nederland in 2024 circa 18 miljoen inwoners telt en dat het inwonertal oploopt naar 19 miljoen in 2037.
- De bevolking groeit vooral door migratie en omdat mensen ouder worden.
- Lees ook: Liever tomaten importeren dan tomatenplukkers: massale arbeidsmigratie geen goed idee, vindt directeur van het CPB
De Nederlandse bevolking zal de komende decennia verder groeien, maar minder hard dan voorheen. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de de bevolkingsprognose 2023–2070.
Het CBS verwacht dat Nederland volgend jaar 18 miljoen inwoners telt. In 2037 zal dit aantal zijn door gestegen naar 19 miljoen. De groei komt vooral door migratie vanuit het buitenland en doordat mensen steeds ouder worden.
Naar schatting groeit de Nederlandse bevolking dit jaar met 140.000 mensen. Dat zijn er 80.000 minder dan in 2022. De komende vijf jaar neemt de bevolkingsgroei verder af, naar rond de 70.000 per jaar vanaf 2028.
Het CBS kijkt voor deze voorspelling naar het verwachte aantal baby’s dat wordt geboren en de sterftecijfers. Ook mensen die vanuit het buitenland naar Nederland verhuizen en die het land juist verlaten worden tegen elkaar afgezet. Het getal dat onder de streep overblijft, bepaalt de bevolkingsgroei.
De immigratie vlakt af, terwijl vergrijzing toeneemt
De laatste jaren groeide de bevolking vooral door migratie vanuit het buitenland, met een piek in 2022 toen veel Oekraïense vluchtelingen naar Nederland kwamen. Het CBS verwacht dat de komende jaren iets minder mensen naar Nederland zullen verhuizen. De emigratie zal juist toenemen, doordat een deel van de immigranten na een aantal jaar ook weer vertrekt. Vanaf 2028 worden ongeveer 310.000 immigranten per jaar verwacht, en ruim 240.000 emigranten.
Tegelijkertijd neemt de vergrijzing toe. Hierdoor zullen er tot en met 2027 verwachting meer mensen overlijden dan dat er baby's worden geboren. Dit betekent dat de bevolking in die jaren alleen groeit door mensen die vanuit het buitenland naar Nederland verhuizen. Tussen 2028 en 2039 zijn er juist meer geboortes dan overlijdens, maar daarna draait dat weer om.
De groep 65-plussers zal de komende jaren steeds groter worden. Op dit moment is een op de vijf inwoners van Nederland 65 jaar of ouder, in 2040 is dit naar verwachting een kwart. Dit komt door de geboortegolf na de Tweede Wereldoorlog en in de jaren zestig. Bovendien worden Nederlanders gemiddeld gezien steeds ouder. Na 2040 blijft het aandeel 65-plussers naar verwachting stabiel.
CBS verwacht 20,6 miljoen Nederlanders in 2070
Het CBS verwacht dat de Nederlandse bevolking in 2070 is doorgegroeid naar 20,6 miljoen mensen. Dat zijn er 135.000 minder dan bij de vorige lange-termijnprognose uit 2022.
De Nederlandse bevolking zal in dat jaar naar verwachting niet alleen ouder zijn, maar ook diverser. Op dit moment is 16 procent van de inwoners geboren in het buitenland, in 2070 is dit naar verwachting 26 procent. Het deel van de inwoners van wie minstens een van de ouders in het buitenland is geboren, stijgt van 11 naar zo'n 20 procent.
Deze cijfers zijn wel met onzekerheden omgeven. Zo kan het aantal migranten van jaar tot jaar sterk fluctueren en is nog niet zeker of de levensduur in de toekomst in hetzelfde tempo zal doorzetten en hoeveel kinderen Nederlanders gemiddeld krijgen.