- Nederland besteedt ongeveer 1,4 procent van het nationaal inkomen aan Defensie, veel minder dan de 2 procent die de Amerikaanse president Donald Trump graag ziet.
- Dat correspondeert niet met de populariteit van de NAVO. 72 procent van de Nederlanders heeft een positieve mening over het bondgenootschap.
- Nederland is hiermee een vreemde eend in de bijt. In Duitsland is de NAVO een stuk minder populair. Daar wordt dan ook beduidend minder uitgegeven aan het militaire bondgenootschap.
Op de NAVO-conferentie in München van afgelopen weekend waren veel verongelijkte gezichten te zien. Het botert vooral niet tussen de Verenigde Staten en Duitsland.
De Amerikaanse president Donald Trump hamert er al sinds zijn aantreden op dat andere NAVO-lidstaten hun defensie-uitgaven flink op moeten schroeven, maar Duitsland hekelt zijn solistische koers.
De regering van Trump “wijst het hele idee van een internationale gemeenschap af”, zei de Duitse president Walter Steinmeier bij de opening van de conferentie. De website Politico constateert dan ook dat de VS en de belangrijkste Europese landen zich in totaal verschillende universa bevinden.
Maar de Amerikanen hebben hoe dan ook gelijk met hun klacht dat veel Europese landen minder bijdragen aan de NAVO dan is afgesproken. Ook Barack Obama, de voorganger van Trump, klaagde daar al over.
Het streefcijfer voor 2024 is een bijdrage van 2 procent van het nationale inkomen, maar Duitsland en ook Nederland zitten daar met minder dan 1,4 procent ruim onder. Spanje en België geven zelfs minder dan 1 procent van hun nationale inkomen uit aan de NAVO.
Maar is de hoogte van de uitgaven aan de NAVO ook een maatstaf voor de populariteit van het militaire bondgenootschap? En komt het dus door de impopulariteit van de NAVO dat veel Europese landen er minder aan uitgeven dan is afgesproken voor 2024?
Uit onderstaande grafiek van Statista valt op te maken dat er wel degelijk een verband tussen die beide factoren lijkt te bestaan, maar niet waar het Nederland betreft.
Er is bij voormalige Oostbloklanden als Polen en Litouwen een duidelijke correlatie te zien tussen hun relatief hoge defensie-uitgaven en de populariteit van de NAVO. En in Duitsland waar de NAVO een stuk minder populair is, wordt ook beduidend minder uitgegeven aan het militaire bondgenootschap.
Nederland is hier beetje vreemde eend in de bijt: onze defensie-uitgaven zijn relatief laag, maar toch scoort de NAVO in de publieke opinie met 72 procent behoorlijk hoog.
Premier Rutte liet eind vorig jaar weten dat Nederland "nog lang niet zover is" om 2 procent van het nationale inkomen uit te geven aan de NAVO en dat de manier om daar wel naar te groeien een belangrijk thema zal worden in de verkiezingscampagne van volgend jaar.