Nederland gaat 1 miljoen euro extra bijdragen aan het bergen van het kernafval van de kerncentrales in Tsjernobyl. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zegde het bedrag maandag toe.
De 1 miljoen euro komt bovenop de 11 miljoen euro die Nederland in de afgelopen jaren al heeft bijgedragen aan het opruimen van de gevolgen van de kernramp.
Dinsdag is het precies dertig jaar geleden dat de ramp met de kerncentrale in het noorden van Oekraïne plaatsvond. Oekraïne had nog 100 miljoen van de benodigde 700 miljoen euro nodig om het kernafval veilig en beveiligd op te slaan. Daarom werd in Kiev een donorconferentie georganiseerd, waar in totaal 87,5 miljoen euro is toegezegd.
“Ik hoop dat andere landen op korte termijn het resterende bedrag willen bijdragen, zodat we verzekerd zijn van goede opslag van dit toxische materiaal”, aldus Koenders.
Het is volgens hem van groot belang dat het nucleaire afval goed opgeslagen wordt. “De radioactieve straling kan zoals we weten grote gezondheidsgevolgen hebben voor de omwonenden. Na de kernramp in 1986 is er veel radioactief materiaal vrijgekomen, het is zeer belangrijk dat daar niet meer bij komt. Het moet veilig worden opgeslagen.”