- Het gasverbruik in Nederland nam in 2022 met een kwart af ten opzichte van het jaar ervoor.
- We verbruikten het minste gas sinds 1972, blijkt uit onderzoek van het CBS.
- Zowel industriële bedrijven als huishoudens schroefden hun gasafname terug.
- Lees ook: Ligt je verbruik van gas en stroom boven de volumegrens van het prijsplafond? Zo rekenen energieleveranciers dat af
Nederland verbruikte afgelopen jaar 31 miljard kubieke meter gas, het laagste niveau in vijftig jaar. Dat is een kwart minder dan in 2021, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandagochtend.
Dit lijkt een gevolg te zijn van de sterke stijging van de gasprijzen van afgelopen jaar.
De laatste keer dat ons land zo weinig gas verbruikte, was in 1972. Het verbruik is sterk afgenomen doordat industriële bedrijven en huishoudens minder gebruikmaakten van gas. Hieronder zie je het gasverbruik in Nederland door de jaren.
Grote industriële bedrijven schroefden hun gasopname afgelopen jaar met ruim een kwart terug. Bedrijven in de aardolie- en chemische industrie waren daarbij koploper. Elektriciteitscentrales verbruikten in 2022 12 procent minder gas.
Glastuinbouwbedrijven waren ook goed voor een deel van de daling van het algehele gasverbruik in 2022. Zij produceren doorgaans zelf elektriciteit met een gasmotor, maar wisten afgelopen jaar ruim 30 procent minder aardgas te verbruiken.
Ook huishoudens verbruikten een kwart minder gas dan in 2021. Wel komt een tiende van deze daling door het warmere weer. Zonder de hoge temperaturen zou het verbruik van huishoudens 15 procent lager uitvallen dan in 2021, volgens het CBS.
Grotere gasvoorraad
Dit alles leidde ertoe dat de gasvoorraad tegen het einde van afgelopen jaar 122 procent groter was dan eind 2021. Driekwart van de gasopslagen was gevuld.
Dit kwam niet alleen doordat er minder gas was verbruikt, maar ook doordat ons land meer gas invoerde - een miljoen kubieke meter. Er werd in 2022 3,4 miljard kubieke meter minder gas in eigen land gewonnen dan in 2021.
Omdat Nederland zijn gasafname van Rusland wilde terugschroeven, begon ons land te kijken naar vloeibaar gemaakt aardgas (Ing). De invoer hiervan verdubbelde met 9,1 miljard kubieke meter, ten opzichte van 2021. Door het openen van de LNG-terminal in Eemshaven werd dit proces versneld. Vloeibaar gas maakt inmiddels een derde uit van de totale invoer van gas.