- Nederland gaat militaire goederen leveren aan Oekraïne, dat zich al een tijd bedreigd voelt door de Russische troepen aan de grens.
- Het gaat onder meer om honderd scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie, radars en detectoren, zo heeft de ministerraad besloten.
- Oekraïne wil de wapens “inzetten voor zelfverdediging”, maar minister Kajsa Ollongren (Defensie) sluit niet uit dat de wapens in verkeerde handen kunnen vallen.
- Lees ook: Rusland dreigt met ‘militair-technische’ maatregelen als VS niet alle troepen terugtrekken uit Oost-Europa, maar ontkent wederom plannen te hebben voor een inval in Oekraïne
Nederland gaat wapens aan Oekraïne leveren. Het gaat onder meer om honderd scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie, radars en detectoren. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.
Naast de scherpschuttersgeweren gaat het om vijf wapenlocatieradars, twee gevechtsveldbewakingsradars, dertig metaaldetectoren en twee draadgeleide detectierobots om (zee)mijnen op te sporen. Verder liggen er 3000 gevechtshelmen en 2000 scherfvesten klaar om naar Kiev gaan.
“Dit voldoet in belangrijke mate” aan het verzoek van Oekraïne, zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) na de ministerraad. “Het lijkt op wat de Canadezen ook hebben gedaan.” De zending heeft een waarde van van bijna 7,4 miljoen euro.
Op 20 januari klopte Oekraïne in Den Haag aan om wapenhulp in verband met de oplopende spanningen met Rusland. Hoekstra zei daarop “welwillend” tegenover het verzoek te staan. Defensie is daarna gaan inventariseren welke wapens zij kon leveren.
Oekraïne wil wapens inzetten voor 'zelfverdediging'
Het kabinet heeft steeds gezegd "defensieve wapens" te willen sturen. Minister Kajsa Ollongren (Defensie) erkent een deel van de wapens ook offensief te gebruiken is. Maar Oekraïne "wil het inzetten voor zelfverdediging". Ollongren sluit niet uit dat de wapens in verkeerde handen kunnen vallen.
Met de wapenzending wil het kabinet Oekraïne steunen in het recht zich te verdedigen, aldus Hoekstra. Met de metaaldetectoren kunnen wapens en mijnen onder de grond worden opgespoord. Een wapenlocatieradar kan vijandelijk artillerievuur en de plek van inslag lokaliseren.
Voor sommige wapens moeten Oekraïense militairen worden getraind. Dat zal niet in Oekraïne gebeuren, heeft het kabinet besloten. Ollongren sloot dat eerder niet uit. De trainingen zullen plaatsvinden in Nederland of een nabijgelegen land.
De Tweede Kamer mag zich nog over de wapenzending uitspreken, maar daar is voldoende steun. Naast de coalitiepartijen hebben ook onder meer PvdA, GroenLinks en DENK aangegeven voorstander te zijn van wapenhulp. De eerste inzet van het kabinet blijft gericht op een diplomatieke oplossing.
VS vrezen spoedige inval door Russische troepen
De Verenigde Staten denken dat Rusland tussen de 169.000 en 190.000 manschappen heeft verzameld in en bij Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gezegd tijdens een bijeenkomst over de opgelopen spanningen.
Ambassadeur Michael Carpenter benadrukte dat het op 30 januari nog om circa 100.000 manschappen ging. Hij spreekt van de belangrijkste militaire mobilisatie in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Rusland beweert sinds dinsdag dat een deel van de troepen weggaat, maar volgens de VS worden het er juist meer.
De VS vrezen dat Rusland binnenkort Oekraïne zal binnenvallen. Rusland heeft daar naar eigen zeggen geen plannen voor en verklaart de troepen te hebben verzameld voor grootschalige oefeningen. De spanningen leken begin deze week dankzij diplomatie te zijn verminderd, maar de afgelopen dagen zijn de zorgen over een mogelijke Russische invasie weer toegenomen.
De Amerikanen waarschuwen dat een invasie kan leiden tot een vluchtelingenstroom richting de Europese Unie. Minister Lloyd Austin van Defensie heeft vrijdag tijdens een werkbezoek aan Polen gezegd dat Polen te maken kan krijgen met tienduizenden ontheemde Oekraïners en anderen. Dat zou de tweede migrantencrisis in korte tijd kunnen zijn voor het land, dat vorig jaar nog te maken had met een grote stroom van migranten die via Belarus de EU probeerden te bereiken.
Kaag: 'Nederland houdt rekening met alle scenario's'
Ook vicepremier Sigrid Kaag bevestigde vrijdag na de ministerraad dat de Russische legermacht aan de grens met buurland Oekraïne nog steeds toeneemt. "Er zijn nog vooralsnog geen signalen dat Rusland die troepen op grote schaal terugtrekt."
De veiligheidssituatie aan de Russisch-Oekraïense grens blijft "uiterst gespannen", zei Kaag, die de premier voor het eerst verving. Ze hoopt dat via het diplomatieke spoor de spanningen kunnen afnemen. Tot dusver heeft dat echter nog geen opening opgeleverd. "De kans op escalatie blijft vooralsnog reëel. Nederland houdt rekening met alle scenario's."