- De Nederlandse krijgsmacht is niet opgewassen tegen het Russische leger, zo kreeg staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat te horen tijdens een werkbezoek.
- Van der Maat zegt tegenover De Telegraaf geschokt te zijn door de staat van de Nederlandse kazernes en belooft beterschap.
- Ook de Duitse defensie gaat op de schop. Een deel van de miljardeninvestering in het leger van onze oosterburen zal terechtkomen bij Nederlandse bedrijven, zo schrijft BNR.
- Lees ook: Update Oekraïne: Russische militaire konvooi van 60km in de buurt van Kiev – 400 huurlingen zouden opdracht hebben Oekraïense president Zelenski te doden
De Nederlandse krijgsmacht is niet opgewassen tegen het Russische leger. Dat was de boodschap aan de nieuwe staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat (VVD) tijdens een werkbezoek bij de Koninklijke Marine in Den Helder, waar De Telegraaf verslag van doet.
“Ik kom op plekken waarvan ik denk: jeetjemina, laten we onze mensen hier werken?”, zegt Van der Maat tegen de krant. “Het voelt superongemakkelijk dat ik hier nu al een maand verantwoordelijk voor ben.”
De staatssecretaris belooft beterschap. ‘Ik ga als een malle aan de slag om alle achterstanden weg te werken. Zorgen voor voldoende munitie, materieel en getraind personeel is nu meer dan ooit nodig. Onze NAVO-bondgenoten moeten op ons kunnen rekenen”, zegt hij in De Telegraaf.
Concentreren van locaties is volgens de staatssecretaris de oplossing. Dat betekent dat er kazernes zullen moeten sluiten, maar hij zegt tegen de krant dat er nog geen besluit is genomen om welke en hoeveel locaties het gaat.
"Het hele programma kan wel tien tot vijftien jaar duren. Maar iedere euro die we te veel moeten uitgeven aan vastgoed kunnen we niet stoppen in nieuw materieel en het aanvullen van de munitievoorraden", aldus Van der Maat in De Telegraaf.
Investering Duitse defensie vloeit deels naar Nederland
Waar ze ook van euro's uitgeven weten, is Duitsland. Afgelopen weekend werd bekend dat onze oosterburen dit jaar 100 miljard euro extra uittrekken voor het eigen leger. Daarnaast zijn ze van plan de komende jaren 2 procent van het nationale inkomen uit te geven aan defensie, conform de NAVO-norm.
Een deel van die miljardeninvestering zal bij Nederlandse bedrijven terechtkomen, zeggen experts tegen BNR. "Ik verwacht dat dit een positieve invloed gaat hebben op onze industrie", zegt Ron Nulkes, directeur van de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid.
Volgens deskundigen heeft Nederland een sterk ontwikkelde defensie-industrie. Onder meer de Gorinchemse scheepsbouwer Damen zou kunnen profiteren van de Duitse investering. In 2020 wist het bedrijf al een miljardenorder binnen te slepen van de Duitse marine voor de bouw van vier fregatten. Onze oosterburen namen toen al een optie op twee extra schepen.