Nederland wil geen belastingparadijs genoemd worden. Maar ons belastingstelsel zit wel heel vernuftig in elkaar, zo blijkt uit een ranglijst van de meest concurrerende belastingstelsels ter wereld.
Nederland staat namelijk in de top 10 van landen met de meest concurrerende belastingstelsels. Het Nederlandse stelsel eindigt op de negende plaats in de International Tax Competitive Index 2019 van de Amerikaanse Tax Foundation.
De fiscale denktank in Washington vergelijkt jaarlijks de belastingstelsels van de 36 lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). De organisatie wijst Estland aan als land met het meest concurrerende belastingstelsel ter wereld.
Ook de andere Baltische staten, Nieuw Zeeland, Zwitserland, Luxemburg, Australië, Zweden en Tsjechië staan in de top 10.
“Een belastingstelsel dat concurrerend en neutraal is, bevordert duurzame economische groei en investeringen, terwijl voldoende inkomsten worden opgehaald voor de prioriteiten van de overheid”, stelt de Tax Foundation.
Als kracht van het Nederlandse stelsel wijzen de onderzoekers voorzieningen aan voor ondernemingen om investeringen in bedrijfsapparatuur af te schrijven. Ook prijzen ze het territoriale karakter van het Nederlandse stelsel, waarbij buitenlandse dividendopbrengsten en vermogenswinst worden ontzien.
Nederland profiteert van belastingverdragen met 97 andere landen
Verder heeft Nederland een groot aantal belastingverdragen met andere landen: 97. Ondernemingen kunnen hierdoor onder meer onroerendgoedbelastingen aftrekken.
Als zwakte van het Nederlandse belastingstelsel noemt de Tax Foundation het progressieve systeem met een hoogste tarief van bijna 52 procent. Dit toptarief daalt overigens in 2020 naar 49,50 procent.
Verder heeft de organisatie kritiek op de beperkte mogelijkheid voor ondernemingen om verliezen te gebruiken als verrekeningspost voor toekomstige winsten, of belastbaar inkomen uit het verleden te verlagen.
Nederland scoort wat de Tax Foundation betreft vooral hoog op het gebied van internationale belastingregels. Op dat vlak komt Nederland op de derde plaats, na Zwitserland en Hongarije.
Wat de Tax Foundation betreft heeft Frankrijk het minst concurrerende belastingstelsel van alle Oeso-landen. Voor het zesde jaar op rij eindigt Frankrijk in de jaarlijkse ranglijst op de laatste plaats.
Onderstaande infographic, samengesteld door databureau Statista, geeft een overzicht van de top 10: