- Als het coronavaccin van Pfizer wordt goedgekeurd begint Nederland op 8 januari met vaccineren, meldt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.
- In de ons omringende landen wordt al direct na Kerst met het vaccinatieprogramma begonnen. In het VK en de VS zijn ze al volop bezig.
- PVV-leider Geert Wilders noemt Nederland daarom ‘de sukkel van Europa’ en spreekt van ‘amateurisme’ en een ‘blamage’. Ook andere partijen hebben stevige kritiek.
Vanuit de Tweede Kamer klinkt harde kritiek op de vaccinatiestrategie van zorgminister Hugo de Jonge. Tijdens een spoeddebat donderdagavond toonden PVV, PvdA, SP en GroenLinks hun verontwaardiging over de aankondiging van de minister dat de eerste vaccins op 8 januari kunnen worden toegediend. Veel andere landen beginnen al deze maand.
De oppositiepartijen wilden weten waarom veel andere Europese landen dit jaar nog wel de eerste prikken zetten. PVV-leider Geert Wilders spreekt van “amateurisme, een blamage”. “Waarom hebben de GGD en de minister hun zaakjes niet op orde?”
Ook wil hij weten waarom de callcenters nog niet kunnen draaien en de IT-systemen nog niet zijn getest. “Nederland loopt weer achteraan en het is niet de eerste keer dat de minister klungelt.”
PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt ook dat zorgvuldigheid van het grootste belang is, maar vraagt zich af of andere landen die al beginnen dan “onzorgvuldig zijn” en wil weten waarom het hier langer duurt.
Het is volgens SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen niet de eerste keer dat De Jonge met een te optimistisch verhaal komt terwijl hij bijvoorbeeld voor een draaiende camera staat. Ze noemt de corona-app, het testen en het bron- en contactonderzoek, waarover de minister volgens haar vooraf te mooie woorden had. "Dit mag niet misgaan", waarschuwt ze hem.
GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver sprak van nalatigheid. Ook volgens hem telt elke week.
Voorzichtig begin op 8 januari
De Jonge meldde voorafgaand aan het Kamerdebat dat de eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland plaatsvindt op 8 januari, mits het Europees geneesmiddelenbureau EMA het vaccin van Pfizer en BioNTech volgende week goedkeurt.
Volgens de minister is dit de snelst haalbare planning van de GGD en het RIVM, die zorgvuldig, veilig en verantwoord is. "Uiteindelijk is een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad ons doel."
Het AD schreef donderdagochtend dat de ICT-systemen van de GGD's nog niet klaar zijn voor het vaccinatieprogramma.
Vanaf 4 januari wordt de eerste groep uitgenodigd met een oproep. Het gaat om medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging. Uiterlijk maandag 11 januari zal de GGD op drie locaties gaan vaccineren. Dat is op 18 januari uitgebreid naar 25 centrale locaties. Mensen krijgen twee prikken met een tussenperiode van drie weken.
Andere Europese landen beginnen eerder
De eerste 500.000 doses worden naar verwachting nog dit jaar geleverd, vlak na het besluit van de Europese Commissie over markttoelating. Dat wordt woensdag verwacht.
In Duitsland, België, Frankrijk en Denemarken wil de overheid nog voor het einde van het jaar de eerste mensen vaccineren. De Britten zijn na versnelde goedkeuring van het vaccin al op 8 december begonnen. En ook in de VS zijn de eerste vaccinaties toegediend.
Vaccinatie-expert Herman van der Weide is verbaasd over de trage gang van zaken in Nederland. “We wisten al in maart dat er een vaccin zou komen”, zegt hij in Nieuwsuur. “Ik zou zeggen: toen had je moeten beginnen met een draaiboek bouwen.”