- De Franse president Emmanuel Macron heeft op bezoek in Moskou tegen zijn Russische collega Vladimir Poetin gezegd dat hij oorlog wil vermijden en op zoek is naar stabiliteit.
- De NAVO overweegt intussen om vanwege de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne meer troepen in te gaan zetten in Oost-Europa.
- Duitsland en het Verenigd Koninkrijk maakten maandag bekend beiden al 350 extra militairen te sturen naar respectievelijk Litouwen en Polen.
- Lees ook: Zo kwam het conflict tussen Rusland, Oekraïne en de NAVO tot stand – van de val van de Sovjet-Unie in 1991 tot de massale Russische troepenopbouw nu
De Franse president Emmanuel Macron heeft op bezoek in Moskou tegen zijn Russische collega Vladimir Poetin gezegd dat hij oorlog wil vermijden en op zoek is naar stabiliteit. Macron positioneert zichzelf in aanloop naar de Franse verkiezingen in april als bemiddelaar bij de hoogopgelopen spanningen rond Oekraïne tussen Rusland en het westen.
Hij zei volgens Reuters op zoek te zijn naar een “geschikt antwoord” dat “ons uiteraard in staat stelt oorlog te vermijden” en te willen werken aan “vertrouwen, stabiliteit en zichtbaarheid.”
Poetin stelde dat Rusland en Frankrijk “gedeelde zorgen hebben over wat er gebeurt op het gebied van veiligheid in Europa” en de komst van Macron te waarderen. “Ik zie hoeveel inzet Frankrijk en de president persoonlijk tonen om de crisis op te lossen.”
Voorafgaand het gesprek had Macron laten weten “geen wonderen” te verwachten van de bijeenkomst, maar wel op zoek te zijn naar “historische oplossingen”. Hij zal de komende dagen ook nog de Oekraïense president Volodimir Zelenski, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Poolse president Andrzej Duda bezoeken.
NAVO wil méér troepen in Oost-Europa
De NAVO denkt erover voor de lange duur meer troepen te legeren in Oost-Europa. “Als Rusland echt minder NAVO wil dicht bij de grenzen, dan krijgen ze het tegenovergestelde” nu het met militaire manoeuvres Oekraïne en NAVO-landen angst inboezemt, zegt NAVO-baas Jens Stoltenberg.
De NAVO heeft al meer troepen en materieel naar de oostelijke lidstaten gestuurd in antwoord op de Russische troepenopbouw aan de Oekraïense grens en nu ook in Belarus, memoreerde Stoltenberg na overleg met de Poolse president Andrzej Duda. Maar bovendien “overwegen we een verandering in onze zichtbare aanwezigheid voor de langere termijn in het oostelijke deel van het bondgenootschap”.
Rusland eist juist dat de NAVO zich terugtrekt uit lidstaten als Polen en garandeert dat bijvoorbeeld Oekraïne nooit tot de militaire alliantie zal toetreden. China gaf het Kremlin daarin afgelopen weekend gelijk. Maar daarmee proberen zij “landen het recht te ontzeggen om hun eigen keuzes te maken”, stelt Stoltenberg. “We moeten niet terug naar een tijd van invloedssferen waarin de grootmachten anderen kunnen vertellen wat ze mogen en niet mogen.”
Het Nederlandse NAVO-kopstuk Rob Bauer zei eerder maandag dat Rusland eind deze maand klaar kan zijn voor een invasie van Oekraïne. Het land zou volgens Stoltenbergs militaire rechterhand dan genoeg troepen naar de grens hebben gedirigeerd voor "een serieuze invasie".
Bauer tekent aan dat de NAVO niet weet of Rusland inderdaad Oekraïne wil binnenvallen. Moskou heeft niet alleen meer dan 100.000 militairen samengetrokken in de grensstreek, maar inmiddels ook de voor een invasie benodigde ondersteuning. "Dat is iets dat we meer en meer zien verzameld" langs de Russisch-Oekraïense grens en in het met Rusland bevriende buurland Belarus, zegt de Nederlandse admiraal. "Dat is heel verontrustend."
Door de komst van tienduizenden Russische soldaten naar Belarus, die daar volgens het Kremlin slechts komen oefenen, voelt Oekraïne zich nu ook vanuit het noorden bedreigd. De hoofdstad Kiev ligt niet heel ver van de Belarussische grens.
Duitsland en het Verenigd Koninkrijk sturen elk 350 extra militairen
Duitsland en het Verenigd Koninkrijk sturen elk 350 extra militairen naar Oost-Europa om eventuele Russische agressie af te schrikken. De Duitsers versterken hun aanwezigheid in Litouwen en de Britten doen dat in Polen.
De NAVO heeft sinds 2017 zogenoemde multinationale battlegroups in Polen, Litouwen, Estland en Letland geplaatst in reactie op het "agressieve" optreden van Rusland. Duitsland leidt de operatie in Litouwen met momenteel zo’n vijfhonderd man. Daar zijn ook zo’n 270 Nederlandse militairen.
Het Verenigd Koninkrijk leidt de NAVO-troepen in Estland, maar had eerder honderd militairen naar Polen gestuurd om dat land bij te staan in de migrantencrisis aan de grens met Belarus. Als krachtig signaal van verbondenheid met Polen worden daar 350 man aan toegevoegd, zei defensieminister Ben Wallace.
De Amerikanen sturen troepenversterkingen naar Polen en Roemenië vanwege de Russische militaire activiteit langs de Oekraïense grens, zo werd eerder bekend. Het gaat in totaal om 3000 man, van wie er duizend in Duitsland waren gestationeerd. Mocht dat nodig zijn, dan staan er in de VS nog eens 8500 paraat om snel in actie te komen.
De afgelopen tijd zijn veel westerse regeringsleiders en ministers naar Oekraïne afgereisd om solidariteit te betuigen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock reisde maandag af naar Kiev, maar een afspraak met president Volodimir Zelenski ging niet door, naar verluidt wegens agendaproblemen. Ze was er een paar weken terug ook al om met haar Franse collega te proberen te bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
"Dit gaat om niets minder dan vrede in Europa", aldus Baerbock voor haar vertrek. Ze herhaalde de mantra van westerse bewindslieden dat Moskou het zal bezuren als het Oekraïne binnenvalt. Ondertussen poogt de Franse president Emmanuel Macron in Moskou zijn ambtgenoot Vladimir Poetin ervan te overtuigen de spanningen te laten afnemen. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is in Washington. Hij bespreekt later op de dag de crisis met president Joe Biden.