Rusland houdt cruciale gegevens achter die wetenschappers nodig hebben om de omvang en gevolgen van klimaatverandering in het Noordpoolgebied te beoordelen.

Dat zegt een NAVO-functionaris tegen de Britse zakenkrant Financial Times.

Volgens het militaire bondgenootschap is het achterhouden van gegevens onderdeel van een bredere desinformatiecampagne die Rusland al langere tijd tegen westerse landen voert.

Dat juist in het Noordpoolgebied nog maar beperkt gegevens gedeeld worden, is problematisch. De regio warmt de afgelopen jaren snel op: naar schatting drie keer zo snel als het wereldwijde gemiddelde. Dit komt doordat smeltend ijs donkerder land blootlegt, dat meer warmte absorbeert.

Wetenschappers maken zich zorgen over het mogelijk vrijkomen van koolstofdioxide en methaan uit ontdooiende permafrost, wat de klimaatcrisis kan verergeren. Bovendien wordt verwacht dat de toename van bosbranden in de regio als gevolg van warmere, drogere omstandigheden het dooiproces nog verder zal versnellen.

'Klimaat is gegijzeld in geopolitieke strijd'

Volgens het International Network for Terrestrial Research and Monitoring in the Arctic verzamelen 95 veldbases in de regio belangrijke data over klimaatverandering. Sinds de Russische inval van Oekraïne in 2022 staan ruim twintig van deze bases "op pauze", zegt de organisatie tegen de FT.

Het delen van weer- en klimaatgegevens gebeurt normaal gesproken over de hele wereld, waardoor organisaties als de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN (IPCC) klimaatrapporten kunnen opstellen.

Het ontbreken van de Russische data bemoeilijkt het maken van klimaatmodellen, zegt de NAVO-functionaris tegen de Financial Times.

Deze modellen zijn weer essentieel voor beleidsmakers die zich bezighouden met emissiereducties en het aanpakken van klimaatverandering. “Het klimaat is nu gegijzeld in deze geopolitieke strijd”, citeert de Britse zakenkrant de NAVO-medewerker.

Volgens het militaire bondgenootschap dreigt Rusland als belangrijke olie- en gasproducent economisch flink in te leveren, nu steeds meer westerse landen proberen af te stappen van fossiele brandstoffen. Rusland zou zich daarom al langere tijd bezighouden met een desinformatiecampagne, om de impact van fossiele brandstoffen te bagatelliseren.

Daarnaast zou er een ander voordeel zijn voor Rusland als het ijs in het poolgebied smelt: nieuwe zeeroutes zouden kansen creëren voor de Russische marine en economie.

Volgens het hoofd van de WMO, Celeste Saulo, deelt Rusland sinds 2022 nog wel wat gegevens, maar blijft volledige transparantie een probleem.

Medio november organiseert de VN klimaatconferentie COP29 in Azerbaijan, waar bijna 200 landen bijeenkomen om te praten over wereldwijde klimaatmaatregelen. Westerse landen beschuldigen Rusland er al langer van om internationale klimaatonderhandelingen te dwarsbomen, met name wat betreft het uitfaseren van fossiele brandstoffen.

LEES OOK: Inzet Noord-Koreaanse troepen in Oekraïne is teken van zwakte Rusland, volgens NAVO-chef Mark Rutte