- De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de Nederlandse premier Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, meldt persbureau Reuters.
- Ook het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland steunen de kandidatuur van Rutte.
- Rutte is de beoogd opvolger van Jens Stoltenberg bij de NAVO, maar Roemenië kwam donderdag met een tegenkandidaat.
- Lees ook: Deze NAVO-landen mag Poetin aanvallen van Trump: Nederland, België en Luxemburg in de gevarenzone, Polen en Estland zitten goed
De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de Nederlandse premier Mark Rutte de nieuwe leider van de NAVO wordt. Biden schaart zich volgens een Amerikaanse functionaris volledig achter de kandidatuur van de Nederlander, bericht persbureau Reuters.
Rutte wordt omschreven als een “geboren leider” met een talent voor communicatie. “Het bondgenootschap zou in deze cruciale tijd kunnen profiteren van zijn leiderschap.”
De Britse regering sprak donderdag ook al steun uit voor Rutte. Een Britse regeringswoordvoerder zei dat de Nederlander binnen het bondgenootschap “veel respect” geniet en de juiste achtergrond heeft.
En ook Frankrijk steunt het voornemen van Mark Rutte om topman van de NAVO te worden. Een hoge Franse functionaris zegt tegen persbureau Reuters dat president Emmanuel Macron de Nederlander al vroeg steunde.
Als Rutte steun krijgt van alle bondgenoten, zou hij Jens Stoltenberg opvolgen als secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap. De 57-jarige Rutte is sinds 2010 premier en geldt daarmee als zeer ervaren.
Roemenië komt met tegenkandidaat
Roemenië komt met een tegenkandidaat voor het NAVO-leiderschap, nu talrijke landen zich publiekelijk achter de scheidende Nederlandse premier Mark Rutte scharen als nieuwe topman van het bondgenootschap.
Roemenië heeft de andere NAVO-leden laten weten zijn president te willen voordragen als kandidaat voor de post van secretaris-generaal van de defensie-alliantie, aldus Europese functionarissen. Volgens waarnemers bemoeilijkt de voordracht van president Klaus Iohannis de inspanningen van andere bondgenoten om Rutte benoemd te krijgen.
Iohannis noemde het onlangs "ontoelaatbaar" dat geen van de topfuncties die dit jaar worden besproken naar iemand uit Oost-Europa gaat. NAVO-leden daar zouden zich "aan de kant gezet" voelen wat betreft het NAVO-leiderschap.
De 31 leden van de NAVO moeten unaniem beslissen wie huidig secretaris-generaal Jens Stoltenberg opvolgt als diens termijn in oktober afloopt. Naar verluidt heeft Rutte al twee derde van de lidstaten achter zich, maar zouden onder meer Turkije en Hongarije nog dwarsliggen.
De bondgenoten streven ernaar het begin april eens te worden tegen de tijd dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO in Brussel bijeenkomen voor de 75e verjaardag van de alliantie.
De opvolger van Stoltenberg zou aantreden in een onrustige periode voor het bondgenootschap. Lidstaten geven momenteel steun aan Oekraïne dat is binnengevallen door Rusland.
De kans bestaat ook dat Donald Trump na de verkiezingen in november weer mag aantreden als president van de Verenigde Staten. De Republikein staat kritisch tegenover de militaire samenwerking met de Europese bondgenoten.