Nationale-Nederlanden gaat op korte termijn geen poging doen om concurrent Delta Lloyd over te nemen. Ook een acquisitie van staatsverzekeraar ASR staat nu niet op de rol.

Dat schreef De Telegraaf vrijdag. De krant baseerde zich daarbij op gesprekken met financieel adviseurs.

De specialisten hebben regelmatig met de top van Nationale-Nederlanden om de tafel gezeten om de mogelijkheden van acquisities door te nemen. ,,Deze opties zijn ter sprake gekomen en snel weer afgeserveerd”, aldus één van hen tegen de krant. Wel zijn kleinere overnames in Zuid-Europa maar ook in Nederland reële opties.

Afgelopen woensdag gaf topman Lard Friese van Nationale-Nederlanden, die zichzelf NN Group noemt, aan klaar te zijn voor uitbreiding en daarbij overnames niet uit te sluiten. Friese ging niet in op Delta Lloyd als mogelijke prooi. Een dag eerder voedde een analist van Rabobank speculatie over een eventuele overname edoor op te merken dat Nationale-Nederlanden zijn branchegenoot Delta Lloyd mogelijk op de korrel neemt.

Delta Lloyd onder druk

De aandelenkoers van Delta Lloyd staat al maanden onder druk door zorgen over de financiële gezondheid van het concern in de aanloop naar de invoering van strengere kapitaalregels. De koers van Nationale-Nederlanden is, sinds het bedrijf in juli vorig jaar werd afgesplitst van ING, met 60 procent gestegen. De marktwaarde van Delta Lloyd op de beurs is circa 1,8 miljard euro, die van Nationale-Nederlanden ligt op ruim 11 miljard euro.

Beide bedrijven hebben als levensverzekeraar structureel last van de lage rente, die de inleg van premies voor pensioenproducten minder rendabel maakt.

Het traditionele verdienmodel van levensverzekeraars staat ook onder druk door de opkomst van goedkopere producten zoals banksparen, waar de winstmarges lager zijn dan bij klassieke levenpolissen. Zowel Nationale-Nederlanden als Delta Lloyd moeten daarom scherper op de kosten letten.

Specifiek voor Delta Lloyd speelt mee dat de financiële buffers onder nieuwe, strengere kapitaalregels zo dun dreigen te worden, dan analisten sterk rekening houden met een aandelenemissie om het vermogen te versterken. Daar moet in december meer duidelijkheid over komen.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl