- Een tweede ASML kan Nederland veel opleveren. Maar wat is daarvoor nodig?
- Een nationale hightech strategie, zegt algemeen directeur Arnaud de Jong van onderzoeksbureau TNO in een whitepaper, waar techplatform AG Connect over bericht.
- Om een handvol nieuwe ASML’s voort te brengen, moet de Nederlandse industrie volgens TNO veel productiever worden en over op duurzame bedrijfsvoering.
- Lees ook: Europese Unie mikt op verhoging van investeringen in eigen chipindustrie met €43 miljard – grootste deel moet van private sector komen
De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML is een van de meest belangrijke en succesvolle bedrijven ter wereld. Dat smaakt naar meer. Maar wat is er nodig voor een tweede ASML?
Een nationale hightech strategie, zegt algemeen directeur Arnaud de Jong van onderzoeksbureau TNO in een whitepaper, waar techplatform AG Connect over bericht. Hier moeten zowel bedrijven als kennisinstellingen en de overheid aan bijdragen.
Om de sterke Nederlandse concurrentiepositie op het gebied van hightech te behouden, zijn er volgens TNO flinke transformaties nodig. Zo moet de industrie veel productiever worden en over op duurzame bedrijfsvoering. Benut Nederland deze kansen, dan ziet TNO de potentie om “een handvol nieuwe ASML’s voort te brengen”.