- National Geographic heeft de top 20 ‘Pictures of the Year’ bekendgemaakt.
- Daaronder indrukwekkende foto’s van dieren, natuur, landschappen en wetenschappelijke innovaties.
- Fotoredacteuren van het tijdschrift hebben de top 20 gekozen uit maar liefst 2,3 miljoen foto’s.
- Lees ook: Dit zijn 25 van de mooiste tuinen en parken ter wereld: bekijk de foto’s
Elk jaar reizen de fotografen van National Geographic over de hele wereld om verhalen vast te leggen op beeld.
De fotoredacteuren van het tijdschrift kiezen aan het eind van het jaar “de meest indrukwekkende foto’s” voor hun Pictures of the Year-uitgave.
Dit jaar zijn er twintig foto’s gekozen uit in totaal 2,3 miljoen beelden. “De foto’s werpen een blik op de wonderen van de wereld om ons heen, die stemt tot nadenken”, aldus National Geographic.
Dit zijn zeven van de beste foto’s van het afgelopen jaar:
Dit zijn 7 van de mooiste National Geographic-foto’s van het afgelopen jaar
Dit zijn 7 van de mooiste National Geographic-foto’s van het afgelopen jaar
-
De december-editie van National Geographic laat de 'Pictures of the Year' zien.
In de december-uitgave van het beroemde tijdschrift zijn foto’s in verschillende categorieën te zien: van dieren in het wild tot culturele ervaringen, en van wetenschappelijke ontwikkelingen tot indrukwekkende landschappen.
National Geographic
-
Ingo Arndt nam een foto van een jonge bosmier die uit zijn cocon breekt.
Arndt en onderzoekers van de Universiteit van Konstanz in Duitsland bouwden een doorzichtig mierenhuis dat de natuurlijke omgeving van de bosmier nabootst om te kunnen observeren hoe de insecten zich voortplanten.
Door het nest heen zag de fotograaf vrouwelijke werkmieren eieren schoonmaken, larvencocons spinnen en jongen cocons openen met hun onderkaken.
Ingo Arndt
-
Christie Hemm Klok fotografeerde een zwerm ara's in The Oasis Sanctuary in het zuiden van Arizona.
Ara’s zijn sociale vogels die 40 tot 60 jaar oud kunnen worden. In gevangenschap hebben ze het vaak moeilijk en vertonen ze gestrest gedrag, waardoor het geen makkelijke vogels om als huisdier te houden.
In de Verenigde Staten worden oud-huisdieren opgevangen in het The Oasis Sanctuary in Benson in de staat Arizona. Daar wonen ongeveer achthonderd papegaaien, kaketoes, ara’s en andere vogelsoorten.
Fotograaf Hemm Klok kreeg tijdens haar bezoek het nodige gekakel te verduren, wat het maken van een foto niet makkelijker maakte. Het oorverdovende geluid verstomde pas toen de directeur van het opvangcentrum Janet Trumbule de vogels trakteerde op walnoten.
Christie Hemm Klok/National Geographic
-
John Stanmeyer legde een zeldzaam moment vast: 2 soorten cicaden kwamen voor het eerst in 200 jaar tegelijk bovengronds
Twee Noord-Amerikaanse cicadensoorten van het geslacht Magicicada troffen elkaar voor het eerst in 221 jaar bovengronds.
De periodieke cicaden XIII en XIX wonen jarenlang als nimf onder de grond. Om eens in de respectievelijk 17 en 13 jaar in groten getale bovengronds te komen voor de taak van hun leven: voortplanten.
Afgelopen mei en juni kwamen de twee soorten tegelijk boven in het Midwesten en Zuidoosten van de VS, om hun taak te volbrengen en te sterven.
Fotograaf Stanmeyer wist dit zeldzame moment vast te leggen in Springfield, Illinois.
John Stanmeyer/National Geographic
-
Op deze foto van Ami Vitale houdt een wetenschapper een 70 dagen oude neushoornfoetus vast.
Omdat er nog maar twee noordelijke witte neushoorns over waren in Ol Pejeta Conservancy in Kenia, stelden wetenschappers van het internationale project BioRescue een nieuwe oplossing voor: door middel van in-vitrofertilisatie (ivf) werd een embryo van een zuidelijke witte neushoorn overgeplaatst in een surrogaat van een zuidelijke witte neushoorn.
Hoewel de zwangerschap een succes was, was het moment bitterzoet – de draagmoeder stierf aan een bacteriële infectie die niet aan de behandeling gerelateerd was.
Toch was het project een succes, omdat het betekende dat ivf werkt bij neushoorns en kan worden toegepast om de soort voor uitsterven te behoeden.
Ami Vitale/National Geographic
-
Bertie Gregory fotografeerde een jonge keizerspinguïn die van een 50 meter hoge klif sprong in Atka Bay.
In 2024 was Gregory – die al acht jaar pinguïns in Antarctica documenteert – getuige van een zeldzaam aanschouwd spektakel: een rij jonge keizerspinguïns die van een hoge ijslaag in Atka Iceport, ook wel Atka Bay genoemd, afsprongen.
Waar de jongen normaliter voor het eerst zwemmen op laaggelegen zee-ijs, waar ze broeden, zag Gregory ze met succes van een hoge klif springen.
Dit kon omdat ze een drone gebruikte om de pinguïns te volgen. Wetenschappers beweren dat het springen van grote hoogten gemeengoed kan worden als het zee-ijs smelt.
Bertie Gregory/National Geographic
-
Fotojournalist Babak Tafreshi legde Mexicaanse vrijstaartvleermuizen vast terwijl ze uit Frio Cave in Texas vlogen.
Frio Bat Cave in het zuiden van Texas is het lente- en zomerverblijf van ongeveer 10 miljoen Mexicaanse vrijstaartvleermuizen.
Meestal vliegen vleermuizen rond zonsondergang in een gecoördineerde stroom uit om zich te voeden met motten. “Je denkt misschien dat het in 10 minuten voorbij is,” zei Tafreshi, maar hun opstijgen ”gaat twee uur door.”
Tafreshi gebruikte een fish-eye lens en zachte flitsers om het moment vast te leggen en maakte deze foto door middel van een enkele belichting met een sluitertijd van 30 seconden.
Babak Tafreshi/National Geographic
-
Prasenjeet Yadav fotografeerde deze zelden geziene zwarte tijger in het Similipal Tiger Reserve in India.
Ongeveer de helft van de 27 tijgers in Similipal Tiger Reserve heeft zwarte strepen. Ze worden zelden gezien, zelfs niet door oude inwoners van het dorp. Toch was Yadav vastbesloten om ze te fotograferen.
Om ze in beeld te krijgen, plaatste hij cameravallen met infraroodtriggers op 24 paden, waarvan er uiteindelijk drie regelmatig tijgeractiviteit vertoonden.
Na 60 dagen in het reservaat te hebben doorgebracht, legde Yadav uiteindelijk dit beeld van een jonge vrouwelijke tijger vast, een van de weinige foto’s van de zwarte tijgers.
Om alle 20 foto’s van het jaar van National Geographic te zien, ga naar NatGeo.com/Photos.
Prasenjeet Yadav/National Geographic