Topvrouw Nancy McKinstry van dataleverancier Wolters Kluwer heeft afgelopen jaar een beloningspakket van ruim 8 miljoen euro ontvangen. Dat was fors meer dan een jaar eerder, toen haar beloningspakket 4,7 miljoen euro bedroeg.
Dat blijkt uit het jaarverslag 2019 van Wolters Kluwer. McKinstry geldt al jaren als één van de best betaalde topbestuurders bij de bedrijven die zijn opgenomen in de Amsterdamse AEX-index.
Het basissalaris van McKinstry bedroeg afgelopen jaar ruim 1,3 miljoen euro. Daar kwam aan bonussen voor het behalen van kortetermijndoelen nog eens ruim 1,6 miljoen euro bij. Als bonus voor te behalen langetermijndoelen kreeg McKinstry een aandelenpakket ter waarde van 4,6 miljoen euro.
Daarmee bestaat ongeveer vier vijfde van haar beloning uit bonussen, waarbij er dus prestatievoorwaarden verbonden zijn aan de beloning in aandelen.
Lagere beloning 2018 is uitzondering
Met zo’n 4 miljoen euro viel het beloningspakket van McKinstry in 2018 een stuk lager uit. Dat had te maken met een eenmalige fiscale verrekening van ruim 3 miljoen euro over te weinig betaalde belasting uit voorgaande jaren.
Het beloningspakket van 8 miljoen euro in 2019 ligt in lijn met eerdere jaren. In 2015, 2016 en 2017 kreeg McKinstry vergoedingen uiteenlopend van 7 miljoen euro tot 11,3 miljoen euro.
McKinstry verdient aanzienlijk meer dan financieel directeur Kevin Entricken van Wolters Kluwer. In 2019 kreeg hij in totaal 4,6 miljoen euro aan beloning, tegen net geen 4 miljoen euro een jaar eerder. Entrickens loon bestaat voor zo'n twee derde uit bonussen.
In een onderzoek naar beloningen van topbestuurders van De Volkskrant kwam McKinstry eerder als best betaalde bestuurder van AEX-bedrijven uit de bus. De krant hanteert hierbij wel een eigen methode om de beloning van topbestuurders te bepalen.
Die wijkt af van de rapportage in jaarverslagen, omdat De Volkskrant niet kijkt naar de waarde van voorwaardelijk toegekende aandelenbeloningen, maar naar de waarde van daadwerkelijk uitgekeerde langetermijnbonussen.
Lees meer over beloningen van bestuurders:
- ING-topman Ralph Hamers stapt over naar de Zwitserse bank UBS – daar kan hij mogelijk 5 keer zo veel verdienen als de €2,3 miljoen die hij bij ING kreeg
- Elon Musk kreeg in 2018 een (voorwaardelijk) beloningspakket van $2,3 miljard… en dat was meer dan 65 andere dik betaalde Amerikaanse bazen bij elkaar
- Deze grafiek laat iets belangrijks zien: als managers meer verdienen dan 6 ton zijn ze hun geld niet meer waard
- Dit verdienen de bazen van de 7 meest winstgevende bedrijven ter wereld