Het aanstaande vertrek van de Britten uit de Europese Unie heeft Nederland vorig jaar bijna tweeduizend extra banen opgeleverd. 42 bedrijven hebben er in 2018 voor gekozen van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland te verhuizen.
Nog eens ruim 250 bedrijven denken er door de naderende Brexit over om ook de Noordzee over te steken, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), dat namens het kabinet zoveel mogelijk ondernemingen naar Nederland probeert te halen.
Amerikaanse en Aziatische bedrijven bekijken of ze in EU-land Nederland straks niet beter af zijn, maar ook Britse bedrijven overwegen de wijk te nemen. Vooral de financiële sector, de media- en advertentie-industrie en de logistiek hebben belangstelling.
In 2017 verruilden ook al achttien bedrijven het Verenigd Koninkrijk voor Nederland. Ze deden dat bijvoorbeeld omdat ze van daaruit makkelijker zaken kunnen doen met de rest van de EU.
Die beweging zet door, nu Londen en Brussel met nog vijftig dagen tot de Brexit nog altijd geen fatsoenlijk scheidingsakkoord hebben gesloten. Dit jaar hebben onder andere Discovery en Bloomberg aangekondigd in Nederland te gaan uitbreiden.
In totaal kozen vorig jaar 372 buitenlandse bedrijven voor Nederland, zegt het NFIA. Zij zorgden voor bijna tienduizend extra banen.
Regio Amsterdam is bedrijvenmagneet
In Amsterdam of de regio hebben vorig jaar 153 buitenlandse bedrijven een nieuw kantoor geopend. Daarvan deden 28 bedrijven dat naar aanleiding van de verwachte Brexit. In een periode van drie jaar na hun vestiging, creëren ze naar verwachting gezamenlijk 4.170 extra banen in de regio, meldt de gemeente Amsterdam op basis van eigen gegevens.
Het aantal te verwachten nieuwe banen door buitenlandse nieuwkomers lag nog nooit zo hoog. Dat komt deels door de komst van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), dat van Londen naar Amsterdam verhuisde en verwacht in totaal 890 banen te creëren. Van de 153 bedrijven zijn 147 nieuw voor Nederland, de andere hadden al een vestiging buiten de Amsterdamse regio.
De Amsterdamse wethouder Udo Kock van Economische Zaken noemt Amsterdam ,"een magneet voor internationale bedrijven". Dat komt volgens hem door ",de economische voorspoed en het goede Amsterdamse vestigingsklimaat, door Schiphol, de ligging in Europa, innovatiekracht en de beschikbaarheid van talent".
Hoeveel buitenlandse bedrijven uit de regio Amsterdam vertrekken, wordt niet exact bijgehouden. Maar op basis van onderzoek en de database van de gemeente Amsterdam is te zien dat vorig jaar 26 bedrijven hun vestiging in die regio hebben gesloten. Daarmee gingen 220 arbeidsplaatsen verloren, aldus de woordvoerster van Kock. Dat weegt volgens haar niet op tegen de duizenden banen die erbij komen.