Virtuele nostalgie: onder de meer dan 900 cryptomunten die buiten overheden om worden beheerd, tref je ruim een dozijn nationale digimunten.
In Nederland maakte recent vooral de gulden naam. Maar de concurrentie is aanzienlijk: direct in de vorm van bijvoorbeeld de e-gulden.
Er is ook indirect concurrentie: dollars, peseta’s en Deutsche Marken bestaan allemaal als cryptomunt. Zelfs de euro heeft een digitale tegenhanger met EuropeCoin.
Business Insider maakte een overzicht van 14 cryptomunten met een nationale connotatie. Ter geruststelling: de gulden maakt een opvallend sterke indruk.
DubaiCoin
De DubaiCoin is per 7 juli 2017 de nationale cryptomunt met de hoogste marktwaarde van 78 miljoen dollar, volgens coinmarketcap.com. Maar let op: de grafiek hieronder vertoont een krachtig wolkenkrabberpatroon – het is goed mogelijk dat er over een paar dagen niets meer over is van de verzevenvoudiging van de DubaiCoin.
(klik voor uitvergroting)
Gulden
Met een marktwaarde van ongeveer 30 miljoen dollar behoort de gulden tot de grootste nationale cryptomunten. Het koersverloop is ook relatief stabiel vergeleken met concurrenten. De droom van mede-oprichter Rijk Plasman is dat de de gulden een breed geaccepteerd digitaal betaalmiddel wordt.
(klik voor uitvergroting)
Monaco
Een gevaarlijke hype of niet? De Monaco bestaat minder dan een maand en heeft kort na de introductie al een marktwaarde van rond de 18 miljoen dollar. De oprichters hebben grote ambities met de Monaco als een creditcard waar je bitcoin en ethereum op kan zetten, en deze digimunten kan inwisselen in reguliere valuta. Dit om betalingen met digimunten in de echte wereld makkelijker te maken. De naam Monaco blijkt hoofdzakelijk een kwestie van marketing, stelde de oprichter in mei: het achterliggende bedrijf opereert fysiek vanuit Hongkong.
(klik voor uitvergroting)
FlorinCoin
De FlorinCoin heeft de Franse lelie als embleem en verwijst naar een bekende muntnaam uit het pre-industriële Europa. De marktwaarde van ongeveer 10 miljoen dollar is best serieus. En het koersverloop dit jaar is redelijk vergelijkbaar met de gulden.
(klik voor uitvergroting)
EuropeCoin
Mocht de euro het niet redden, dan kunnen eurofielen makkelijk overstappen op de EuropeCoin. Deze cryptomunt heeft in ieder geval een marktwaarde (ongeveer 2 miljoen dollar) die een stuk serieuzer is dan de dollarconcurrenten onderaan dit lijstje.
(klik voor uitvergroting)
PesetaCoin
Jawel, ook in Spanje verlangen sommigen terug naar een nationale munt in digitale vorm. De pesetacoin is in omvang (marktwaarde 2 miljoen dollar) in ieder geval vergelijkbaar met de bovengenoemde EuropeCoin. Op zich geen slecht uitgangspunt.
(klik voor uitvergroting)
e-Gulden
Een concurrent van de gulden waar het nodige om te doen is geweest: de e-gulden. Op basis van de marktwaarde van ruim 1 miljoen dollar lijkt de e-gulden het anno 2017 af te leggen tegen de gulden (dertig keer zo groot).
(klik voor uitvergroting)
Canada eCoin
Zoals de naam aangeeft: een Canadese cryptomunt. De Canada eCoin zit qua marktwaarde onder de 1 miljoen (Amerikaanse) dollar en behoort daarmee tot de meer marginale nationale cryptomunten.
(klik voor uitvergroting)
RussiaCoin
Ook geen bijzonder krachtige cryptomunt: de RussiaCoin. De marktwaarde bedraagt iets meer dan een half miljoen dollar. Maar vlak de Russen niet uit. Die kunnen namelijk ook kiezen voor de PutinCoin, die met een marktwaarde van bijna 4 miljoen dollar meer gewicht in de schaal legt.
(klik voor uitvergroting)
Deutsche e-Mark
Dat is even slikken voor de oosterburen. De Deutsche e-Mark is met een dollarwaarde van 3 ton liefst 100 keer zo klein als de gulden. Lagen de verhoudingen tussen Nederland en Duitsland in de echte wereld ook maar zo, zullen sommigen denken.
(klik voor uitvergroting)
Helleniccoin
De Grexit is vooralsnog uitgebleven. Griekenland heeft de euro behouden, ondanks een gigantische economische depressie en extreme politieke turbulentie. Maar als de Grieken willen, staat het alternatief voor de euro in de wereld van de cryptomunten klaar: de helleniccoin.
(klik voor uitvergroting)
Sterlingcoin
De Britten hebben altijd vastgehouden aan het Britse pond. Niks geen euro. Sinds het Brexit-referendum van 23 juni 2016 heeft het pond wel flink aan waarde ingeboet tegenover de dollar en de euro. Misschien tijd om over te stappen op de sterlingcoin. Die doet het best aardig dit jaar, blijkt uit onderstaande grafiek.
(klik voor uitvergroting)
Dollarcoin
Geloof het of niet, maar in de wereld van de cryptomunten stelt de dollar bitter weinig voor. Het contrast met de tastbare variant van de Amerikaanse munt kan niet groter. De dollarcoin leidt bijvoorbeeld een marginaal bestaan met een marktwaarde van minder dan een ton.
(klik voor uitvergroting)
Dollar online
En met het kleinere broertje van de dollarcoin, de dollar online, is het nog droeviger gesteld. Een marktwaarde van minder dan een halve ton. Symbolischer kan het haast niet. Een onderscheidend kenmerk van cryptomunten is dat ze decentraal buiten overheden om worden beheerd. De Amerikaanse dollar is als machtigste overheidsmunt ter wereld de ultieme tegenpool van wat ontwikkelaars van cryptomunten voor ogen hebben.
(klik voor uitvergroting)